Annons
Nyheter

Gammal skåntry blir som ny

För 20 år sedan gjorde killarna i Agaton Band scenerna osäkra med sin "skåntry-musik" och humoristiska låtar som "Apparatvisan" och "Röa hossor". Nu samlas gänget igen, för att återuppliva gamla tider.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG I dagarna spelar bandet in sin återkomstplatta i Jack Juells Skåneton-studio i Fjärdingslöv, med en första singel tänkt att släppas i februari. - Agaton började spela efter att jag hoppat av Kvinnaböske band 1982, berättar gitarristen och producenten Jack Juell. Jag kunde inte turnera så mycket som Hasse Andersson ville. Men jag tyckte fortfarande om att spela. Även Agaton band blev framgångsrika och gjorde massor av spelningar. Med sin country på skånska, eller "skåntri" som de själva säger, gick bandet hem hos en publik som var sugen på dans och mer eller mindre komiska texter. Texterna, författade av gitarristen och munspelaren Bengt Björklund, kunde dock även vara ett bekymmer. Mer än en gång blev de dödskallemärkta från radiospelningar: exempelvis "Apparatvisan" som lite för ingående beskriver hur hembränt brännvin blir till. Bandets översättning av Shel Silversteins "Put Another Log on the Fire", "Prega in en pinne i brasan", höll på att få dem stämda av låtskrivaren. Och han är ändå känd som "outlaw country"-artist. - Vi har aldrig varit närmare en miljon kronor än när vi blev stämda på en! skämtar Bengt Björklund. Trots det tillhör Agaton band de mest spelade skånska artisterna i närradion, enligt Jack Juell. Originalupplagan sprack 1986, men Agaton har funnits av och till i olika sättningar. Nu har tre av originalmedlemmarna sammanstrålat igen för att göra ny musik. - Jag och Bengt Björklund och Thore Rasmusson är original, berättar Jack Juell. - Jo, det kan man skriva under på! skrattar Thore. Till sin hjälp har de Jacks son Tony Juell på sologitarr, och trummisen Rasmus Ehrnborn. - De unga tycker att det är kult att få spela våra låtar, konstaterar Bengt Björklund både stolt och förvånat. När pianisten Thore L Rasmusson la av för 18 år sedan hade han aldrig tänkt spela igen. - Men folk har frågat mig i alla möjliga sammanhang vart Agaton tog vägen. De verkade ha roligt på våra spelningar - och vi hade ju roligt själva. Agaton är det trevligaste band jag spelat i, förklarar Thore. Känslan av nostalgi finns med i bilden. Nu ska det gamla gänget också göra spelningar runt om i södra Sverige. Stilmässigt innebär nystarten mindre av rockinfluenser och en återgång till "bonna-skåntry med rötterna i myllan". Instrumentlådorna bär ännu gamla slitna dekaler med bandets slogan "Agaton band - spelar hela dagen". - Ja, det blir ju så när man inte kan komma ihåg slutet på låtarna! skrattar Bengt Björklund.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons