Annons
Nyheter

Gamla talesätt talar sant, eller?

Nyheter • Publicerad 22 juni 2005

I Sverige har vi många ordspråk. Någon har sagt att vi svenskar är särskilt förtjusta i ordspråk. Vi till och med broderar dem och sätter upp dem som tavlor på väggarna. Borta bra men hemma bäst. Egen härd är guld värd.

Den första dokumentation gjordes på 1300-talet av dansken Peder Laale. Syftet då var att de skulle användas som predikoexempel. Ordspråk anses vara gammal visdom. De förmedlar lärdom och säger mycket om en kulturs värderingar och normer. Vissa ordspråk citerades redan under antiken: Så länge det finns liv finns det hopp.

Annons

Talesätt och ordspråk är inte samma sak. Ordspråk är fasta: Man ska inte kasta sten i glashus. Talesätt kan omformuleras. "Att hoppa i galen tunna" kan bli "Han kommer att hoppa i galen tunna".

I Norstedts Ordspråksbok finns ett drygt tusental ordspråk samlade. Där finns också motsvarande på tyska, franska, engelska och spanska. Det är fascinerande hur lika de är i många länder men ett stort antal har också sitt ursprung i Bibeln.

Ordspråk grupperas i områden som hälsoregler, sociala beteenden eller mänskliga dygder. När man slår i registret slår man på ett ord, som lycka, leva, gammal, god, barn.

Många ordspråk används i uppfostrande syfte. Som man bäddar får man ligga. Det finns till och med ett ordspråk som heter Ordspråk är sanna språk.

I Spanien säger man att Det finns inget ordspråk som inte är sant. I England heter det, Det går inte att säga emot ett ordspråk, en dåre och sanningen.

Men jag vet inte om jag håller med. Eller rättare sagt, jag vet att jag inte håller med.

Allt för ofta citeras ordspråk slentrianmässigt, men om man lyssnar till vad en del av dem egentligen uttrycker, så blir man varse fler bottnar. Ett av de första ordspråk som etsade sig fast hos mig var när vi skulle gå bort och min mor satte papiljotter i mitt hår.

Jag sa aj aj aajjjj!

Hon sa, Vill man vara fin får man lida pin.

Det lät ju riktigt, som det ofta gör när det rimmar.

Annons

Men om man lider så syns det ju i ansiktet, eller i rörelserna? Borde det då inte heta: Vill man vara fin ska man INTE lida pin?

När vi barn skulle lägga oss kunde pappa säga; Allting har en ände utom korven som har två och pannkakan har ingen. Det är inget riktigt ordspråk, men jag tyckte det var kul. Däremot skrattade jag mindre när jag som tonåring ville vara ute länge och fick höra: Man ska sluta när det är som roligast. Hur bedömer en 15-åring att Roligare än så här blir det inte?

Med en suck säger vi; vem har sagt att det ska vara lätt. Ur djupet av mitt hjärta undrar jag: vem har sagt att det ska vara svårt? Men när det ändå är svårt kan man trösta sig med att, Det finns de som har det värre.

Den gudarna älskar dör ung, lyder samma på franska, tyska och engelska. Men i Spanien säger man att, De bästa dör unga. Det kanske tröstar den som förlorat en ung människa. Men för någon som passerat 50, som jag? Betyder det att gudarna inte älskar mig? I så fall hoppas jag att de fortsätter med det för jag vill bli jättegammal. Å andra sidan, älskar inte gudarna alla? Skomakare bliv vid din läst, kränker en naturlig nyfikenhet och kan med fördel användas när man inte vill att andra ska lägga sig i.

Ordspråk som borde fördömas i en demokrati är de som uppmanar oss att vara tysta och lugna: Hör, se, tig om du vill leva i frid. Att tala är silver, tiga är guld. Det man inte vet har man inte ont av.

Brott lönar sig inte är ett ordspråk som förlorat sin sanningshalt och idag är det nog många som säger att Tid är pengar.

Som frilansare håller jag inte med om är att Armod är konstens moder. För hur ska man kunna göra storverk på tom mage? På full mage sitter glatt huvud. Det gäller i högsta grad för mig, vägen till mitt hjärta går genom magen.

Filosofen Nietschke påstod att Sysslolösheten är grunden till all psykologi. Ja, Sysslolösheten är fans huvudkudde. Ont ska med ont förgås och vaccin bygger på den principen men borde inte gälla för relationer mellan människor.

Vi säger ofta att Kärleken är blind, eller att någon är Kär och galen. Personligen tror jag att äkta kärlek inte gör oss vare sig blinda, eller galna.

I en tidigare krönika skrev jag om ordspråket Om man älskar agar man. Eller som bibeln uttrycker det; Den man älskar den agar man. Det kan används för att ursäkta ett grymt beteende på samma sätt som Ändamålet helgar medlen.

Annons

Ett av de värsta ordspråken är; I krig och kärlek är alla medel tillåtna. Det vill stävja oss att acceptera något som inte är acceptabelt. I praktiken verkar detta åldersstigna ordspråk starkare än Genevé-konventionen.

De värsta ordspråken har att göra med barns uppfostran: Små barns vilja sitter i riset. Det som krokigt ska bli ska böjas i tid. Förstör lejonen när han ännu är en unge är den engelska motsvarigheten till Mota Olle i grind. Några av mina favoriter står inte i Ordspråksboken: Om inte hunden hade skitit hade den hunnit upp haren. Sanningen svider men lämnar rena sår.

Många ordspråk används tröstande. Den tiden den sorgen. Kommer tid kommer råd. Tiden läker alla sår. Vissa är så självklara att vi bara säger första delen av dem: Den som väntar på något gott…

Ett stort antal ordspråk börjar med ordet bättre: Bättre fly än illa fäkta. Bättre att ta det säkra före det osäkra. Men är det alltid bättre att fly och är det alltid bäst att välja det säkra, kända, trygga?

Ett uttryck som jag aldrig hört i Sverige är: De gamla säger vad de har gjort, barnet vad hon gör, endast idioten säger vad han ska göra. Inom filmbranschen säger vi ofta att man inte vill släppa in ljus i kameran. Med det menas att det kan vara riskfyllt att visa ett projekt för utomstående innan det är klart. Gör man det kan idén föstöras. På detta sätt föds nya ordspråk och talesätt.

Även om många av våra ordspråk bör smakas av innan de används, så bottnar de flesta av dem i tusenårig visdom. De är vackra därför att de visar oss människans livsvillkor och att vi har brottats med samma problematik i alla tider.

Människan är ett verk på gott och ont. Sinnelaget och inte blodet gör människan ädel. Människan lever inte av bröd allena. Allting har sin tid.

Det är fascinerande när man inser hur ofta vi använder oss av ordspråk, talesätt, ordstäv och myntade uttryck. Små grytor har också öron. Sopa först rent framför din egen dörr. Den som tiger, han samtycker.

Nu är det midsommar och vi står inför sommarledighet. Glöm då inte att, Den som vinner tid vinner allt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons