Annons
Nyheter

Fyran har skjutit sig själv i sank

Nyheter • Publicerad 19 februari 2007

Man kan nästan tycka att Svt borde gömma stridsyxan bakom en av silvervisparna för en sekund, och visa sin tacksamhet gentemot konkurrenterna på Fyran. För det är nämligen ett faktum att båda lördagens finalister i Melodifestivalen såväl upptäckts som marknadsförts av Tv4 genom storsatsningen Idol (det enda nu existerande tv-program som varar längre än Melodifestivalen).

Om de bägge guldgossarna förtjänade sina finalbiljetter är förstås en helt annan hundring. Men det skall tveklöst erkännas att Måns Zelmerlövs Cara mia är festivalens absolut starkaste bidrag hittills. Upphovsmannen Fredrik Kempe påstod att han jobbat med låten under dryga halvåret, och nog förtjänar han en plats i Globen för sitt storartade symfoniska eurodiscoverk.

Annons

Sedan vet förstås alla redan att jag alltid hejar på Magnus Carlsson, oavsett om han upptar scenen solo eller som en del av musikaliska konstellationer. Och 80-talskicken Live forever förtjänade naturligtvis ett bättre öde, men frågan är om Magnus gjorde det. Klädvalet var vågat och helt enkelt för glittrigt, motreaktionen på förra årets kostymflopp blev för magstark. Dessutom uppträdde Sveriges mest promotade artist (ni som ännu inte spanat in karlns hemsida, gör det!) ovanligt lojt på scen. Inte ens hans unika utstrålning räckte till.

I kontrast till Magnus loja attityd uppslukade Sebastian Karlsson varje kvadratcentimeter av schlagerscenen under sina totalt sex minuter uppå den. Låten är fortfarande rätt grådaskig, men ett proffsigare framträdande rent artistiskt var det länge sedan vi såg. Det luktar Andreas Johnsson-wannabe titt som tätt, med undantag för klädseln som borde bannlysts redan hundra meter från arenan.

Lilla söta Nanne då? Nja, Jag måste kyssa dig känns tyvärr inte på långa vägar lika självklar som schlagertrollets tidigare tävlingsbidrag. Rösten finns där, scennärvaron likaså, men tittarna har tydligen kommit på att de sett den där kvinnan förut.

Men nu ska vi inte heller stirra oss blinda på logiska förklaringar, sådana brukar nämligen sällan förekomma inom Melodifestivalen. Konkurrensen i lördags var faktiskt minst sagt stenhård, och för första gången i år fick vi stifta bekantskap med en riktig schlagerdeltävling.

Oscar Sundellönskar sig Måns Zelmerlöv i födelsedagspresent, utan polisonger.

@02 Anfang 4 rader:Om Kalla tv-kriget stod i blom redan innan helgen har Jan Scherman förmodligen öppnat eld mot Christer Björkman med sällskap vid de
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons