Annons
Nyheter

Fyra ögon på naturen

Bredvid målningen av den färgstarka solnedgången över Falsterbokanalen hänger ett foto av precis samma solnedgång. Men tavlan, målad av Lise-Lotte Lindeberg, är inte gjord efter bilden, tagen av maken Ulf.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Paret bara råkar ha en förkärlek för samma måleriska motiv. BILD: TOMAS NYBERG Ulf och Lise-Lotte Lindeberg är vad man kan kalla ett strävsamt par. De har bott i trakterna kring Höllviken och Näset sedan 1967, men träffades egentligen i Malmö för 50 år sedan. Redan då föredrog de konstfulla sysslor, och ockuperade ofta föräldrarnas badrum för att göra kontaktkopior av foton. Ändå är det först nu som paret har vernissage på en gemensam utställning, på Galleri Kungstorp i dag klockan 13. - Folk har tjatat på oss att vi skulle göra något ihop, berättar Lise-Lotte. Kruxet har hittills varit att Lise-Lotte egentligen är motståndare till att använda foton som förlagor. - Men så var vi på Jylland en dag och det blåste och stormade så att Lise-Lotte inte kunde stå vid sitt stativ, berättar Ulf. Räddningen för målarinspirationen blev att Ulf - som gillar nya tekniska prylar och har ägt digitalkameror sedan de kom på 1980-talet - fotade sceneriet och sedan visade det på tv:n. - Barnen kallar mig för prylgubbe, säger Ulf muntert. Jag undrar varför! - Egentligen vill jag vara i miljön och känna doften av allting, säger Lise-Lotte. Men den gången på Jylland insåg jag att gränsen var nådd. De bilder som Lindebergs visar, fram till den 30 oktober, har alltså i regel inte med varandra att göra. Bortsett från att de råkar vara skapade med samma motiv framför ögonen. Motiven, det är främst hav, strand och skön natur, i regel från Falsterbonäset, Kämpingebukten, Stenshuvud eller Jylland. - Våra omgivningar är helt fantastiska, tycker Ulf Lindeberg. Det spelar ingen roll vilken tid på året det är. Att gå ute är hela tiden en stark upplevelse. Verken till utställningen "Naturen genom fyra ögon" har valts för deras sköna och rogivande kvaliteter. - Det ska vara vackert och avstressande, tycker Lise-Lotte. Man ska kunna drömma sig bort. Det behöver människor i dag. Lise-Lotte, som är adjunkt och pianolärare, fick faktiskt sin konst recenserad i tidningen redan som tvååring: - Ritat och målat har jag ju alltid gjort, förklarar hon. Av någon anledning som jag inte längre minns hamnade en teckning jag gjort i i tidningen. "Inte så dumt", skrev de! På Galleri Kungstorp visas nu också Höllvikenfamiljen Löfstedt, representerad av pappa Ulf och barnen Tove och Jens Christian. Dessutom visas verk av "målarvilden" Henrik Vilstrup och Vellingebon Rune Jönsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons