Annons
Nyheter

Full pull – från tång till diesel

I helgen fortsatte min skånska resa först åt sydväst och därefter norrut, till lukten av tång respektive diesel. På fredagkvällen inleddes Smyge spelmansstämma med en exklusiv konsert i Köpmansmagasinet.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Foto: 

Första gången som systrarna Thuva, fiol, och Emma, sång/fiol, från spelmanssläkten Härdelin stod på scen tillsammans? Jag tror det. Fiolspelerskan Jeanette Eriksson var också med. Tre fioler, sång till fiol(er) och a cappella.

Låtar från hemlandskapen Hälsingland, Jämtland och Skåne. I en slängpolska från Hässlunda lät det som om traditionsbäraren Johan Christian Blomgren gick igen på loftet! Trots att Jeanette är riksspelman så får hon finna sig i att vara elev i jämförelse med Thuva, som fyller varje ton med smärta och glädje. Medan Emma sjunger så rytmiskt att fiolerna knappt hänger med.

Annons

Utanför var slättspelet i full gång (som buskspel väl heter på Söderslätt?) och på dansbanan spelade gruppen Alla Fagra från Malmö med två fioler, gitarr, mandola, handtrumset och sång. Både personligt och bra, när de hade fått ordning på ljudet.

Vid 12-tiden på lördag gick resan till Nordiska Mästerskapet i tractorpulling på Ekeröds Arena strax ovanför Hörby. Dags för Pull Off i klassen 2500 kilo modifierat. Det betyder final, dit Stefan Kronvall från Ystad hade kvalificerat sig, och att traktorn är ett hemmabygge. Traktor och traktor - fräsande monster. I med öronpropparna! När en monstertraktor gasar iväg med ett stort dieselmoln (om inte drivmedlet är metanol eller, som för den svenska traktorn Silvia, etanol) så får begreppet volym en ny betydelse.

En släde med tyngder (cirka ett ton) ska dras så långt det går. Helst 100 meter = full pull. Tyvärr slutade det snöpligt för Kronvall. Fel på kopplingen. Hans Wild Thing kom inte iväg. Men trea i NM är väl ändå inte så dåligt?

För Robert Andersson från Hörby gick det som det skulle: nordisk mästare i klassen 4500 kilo. Och detta trots att bara fyra av Cougars fem motorer startade. Fast min favoritklass blev garden pulling med små, söta babytraktorer på 600 kilo. Här var en tjej med också - Emma Roth från Ljungbyhed - och kom tvåa. Vilken lust jag fick att åka hem och bygga om motorgräsklipparen med fyra turbo som laddar i två steg (eller vad dom sa i högtalaren).

Bilmusik: Egna cd-samlingen Absolute Tractor Pullingmed Troggs, Kinks, Status Quo, Nisse Hellberg, Arvingarna och Lasse Stefanz.

Konserttips:Vuxenrockaren - i ordets bästa betydelse! - Ulf "Masken" Andersson på Valnöt & Kaprifol i Hammenhög den 9/7.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons