Annons
Nyheter

Fritt fram för smörsåser

Nyheter • Publicerad 8 februari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Sanningen är sannerligen tveksam. Ständigt får vi revidera vår uppfattning om vad som är sant i olika sammanhang. Nu senast gäller det fet mat kontra frukt och grönt.

Vi har alls icke större chans att slippa cancer och hjärt- kärlsjukdomar bara för att vi slutar äta fett och istället inriktar oss på frukt och grönsaker.

Annons

Det visar den största undersökningen hittills, Women"s Health Initiative, WHI, som omfattar 50 000 kvinnor under en tidsperiod på åtta år. Undersökningen publicerades i går i den ansedda Journal of American Medical Association, JAMA och jag läste om den i Dagens Nyheter.

Vad som däremot står klart i undersökningen är att om vi ersätter en stor del av de mättade fetterna (t ex mjölk, margarin, choklad, kött, ost och smör) med flero- och enkelomättade fetter (t ex rapsolja, oliver och olivolja, nötter, fisk, majs) då ökar våra chanser att slippa de svåra sjukdomarna.

Jaha, det var snabba kast. Då måste det också innebär det motsatta att vi inte löper större risk att bli sjuka om vi vräker i oss smörsåser, stekt potatis, blodiga biffstekar och annat gott. Allt sådant som tidigare har ansetts som dödligt gift.

Nästa fråga blir då om det fortfarande är direkt livsfarligt att ha lite övervikt på grund av ett allt för stort intag av mättat fett. Det kan jag inte hitta något svar på i DN-artikeln. Men det är klart att effekten av överdosering av mättat fett kan förstås ändå vara farligt även om inte själva fettet är det.

Då blir slutsatsen att jag kan fortsätta äta smörigt och gott bara jag ser till att inte gå upp i vikt. Ugnsstekt falukorv draperad med smält ost och lök med riktigt potatismos med gott om smör och mjölk – samt en motionsrunda på några timmar.

Och tack och lov älskar jag redan alla former av Medelhavsmat – det är också dokumenterat att man har färre fall av hjärt- kärlsjukdomar vid Medelhavet än norrut.

Det är förstås den oslagbara kombinationen av olivolja, vitlök och vin. När får vi se en vetenskaplig sanning som slår fast det?

Ett tips: Rosta en brödskiva hårt, gnid in en skalad vitlöksklyfta (brödet fungerar som sandpapper) och häll en god olivolja över. Till ett glas rött är det oslagbart.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons