Annons
Nyheter

Från sand till bronsskulpturer

Konstnärer från hela världen får sina skulpturer gjutna i en liten smedja i Minnesberg. Christer Nilsson är Sveriges yngsta konstgjutare.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010
Formflaskan packas med sand. Om sanden faller sönder är många arbetstimmar förlorade. Sandformningsmetoden har Christer Nilsson lärt sig av sin pappa sedan fem års ålder.
Formflaskan packas med sand. Om sanden faller sönder är många arbetstimmar förlorade. Sandformningsmetoden har Christer Nilsson lärt sig av sin pappa sedan fem års ålder.Foto: 
Bronsskulpturen som föreställer guden Tor är klar. 27 000 kronor kostar den att framställa. Konstnären Ronnie Holmberg är en god vän.
Bronsskulpturen som föreställer guden Tor är klar. 27 000 kronor kostar den att framställa. Konstnären Ronnie Holmberg är en god vän.Foto: 
Christer Nilsson eldar med koks. Varje säck väger runt 50 kilo.
Christer Nilsson eldar med koks. Varje säck väger runt 50 kilo.Foto: 
Konstnären Lina Morell från Danmark har gjort en vaxmodell föreställande en drake från filmen Avatar.
Konstnären Lina Morell från Danmark har gjort en vaxmodell föreställande en drake från filmen Avatar.Foto: 

Christer Nilsson förvandlar konstnärers vaxmodeller till bronsskulpturer. Hans intresse för konstgjuteri kom tidigt.

– När jag var fem år började jag lära mig yrket. Min pappa jobbade med konst- och metallgjuteri. Jag brukade hjälpa honom att hålla ordning på verktygen när jag var liten. Jag smutsade ner mig så att jag liknade pappa. Sedan åkte vi hem till mamma och visade hur bra vi jobbat, berättar han och skrattar.

Annons

Pappa heter Tage Nilsson och har bland annat gjutit Optimistorkestern som står på Södergatan i Malmö. Länge såg det inte ut som att Christer Nilsson skulle ta över företaget. Han jobbade istället inom kriminalvården i tjugo år, men på lediga dagar hjälpte han pappa. Sakta föddes idén att gå i pappas fotspår.

Varje morgon åker Christer Nilsson söderut från hemmet i Svedala. Den gamla smedjan, som har tillhört ett tegelbruk, har han hyrt i sex år. Han trivs bra i lugnet och kan ta kaffepaus ute i gröngräset. Han har försökt att behålla den gamla traditionen när han gjuter. Till exempel eldar han med koks.

– Det är jag nog den sista i Sverige som gör. Alla andra har gått över till el och olja. Men jag tycker man kommer närmare materialet på detta sätt, säger han och bär sedan in de 50 kilo tunga kokssäckarna.

Han har många stamkunder som han jobbat med i många år. De lämnar in modeller av skulpturer till honom i vax. Med hjälp av dessa gör Christer Nilsson formar – av sand.

– Det kallas sandformningsmetoden. Jag blandar sand med vatten och bentonit tills jag får precis rätt konsistens. Det ska gå att göra en boll av den som blir fast och bra.

Sanden packas hårt runt vaxmodellen i en så kallad formflaska och får så rätt form. Sedan gör Christer Nilsson en kärna av sand och kolsyra. Kärnan skärs ner så att den är fem millimeter mindre än formen. Mellan formen och kärnan hälls sedan brons i. Är skulpturen stor måste den gjutas i flera delar och sedan svetsas ihop.

Just nu jobbar Christer Nilsson med en skulptur åt den danska konstnären Lina Morell. Den föreställer en kvinna som växer fram ur ett träd och kommer att bli 1,90 meter hög. Men för det mesta gör han mindre skulpturer som är under en meter höga.

Det finns få konstgjutare i Sverige och gott om jobb, även under lågkonjunkturen. Christer Nilsson hoppas att någon kommer att ta över hans företag, som startades av hans farfar.

– Min syster har precis fått en son. Jag har sagt till henne att hon har fem år på sig att fostra honom. Sedan förväntar jag mig att han kommer hit och börjar lära sig, säger han och ler.

Anna Thulin
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons