Annons
Nyheter

Från livet i ghettots mörker

Rabbinen Adam Heller skänker hopp och mod till befolkningen i det mörker som är livet i Warszawas judiska ghetto i början av 1940-talet. Men när nazisterna drar åt tumskruvarna, allt fler familjer försvinner och barn dör på gatorna, så börjar rabbinens psyke rasa samman.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2009

Allt ställs på sin spets när Adams son Paul förbereder sig för väpnat motstånd samtidigt som dottern Rachel blir erbjuden en flyktväg ut ur staden av en ung och ångerfull nazist.

Någonstans i skuggorna på denna amerikanska tv-film från 1997 (som nu släpps på dvd) finns byggstenarna till en både vacker, poetisk och otäck film. En film som hade kunnat bli riktigt gripande, om den bara byggts ihop med lite större fingertoppskänsla. Om det inte vore för den styltigt högtravande dialogen, som sänker varje försök att gjuta äkta känslor i de härjade karaktärerna. Eller Don McKellars oförmåga att lägga tyngd och trovärdighet bakom Pauls besinningslösa raseri. Synd, för Armin Mueller-Stahl gör en fin rolltolkning som Adam Heller.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons