Annons
Nyheter

Från kulturpristagare till katt

Åtta föreställningar i veckan – iklädd kattkostym – väntar Trelleborgskillen Linus Fagerström, som fått en roll i en tysk version av Cats.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2006
Med Cats har Linus Fagerström från Trelleborg fått sin första stora utlandsroll. Bild: www.palmklint.se
Med Cats har Linus Fagerström från Trelleborg fått sin första stora utlandsroll. Bild: www.palmklint.seFoto: 
Så här ska Rum Tum Tugger, den coola "rockkatten" i Cats, se ut enligt originalreceptet från West End.
Så här ska Rum Tum Tugger, den coola "rockkatten" i Cats, se ut enligt originalreceptet från West End.Foto: 

Egentligen har 27-årige Linus Fagerström inte varit särskilt förtjust i Cats – Andrew Lloyd Webbers succémusikal från 1981, baserad på TS Eliots dikter för barn. Han är visserligen musikalartist, efter tre år på dansforum i Göteborg, men Cats är inte hans stil.

Faktum är att han i förstone tackade nej, när de tyska arrangörerna ringde och bad honom komma på en audition i London. De kom ihåg Linus från en annan audition, där han inte fick jobbet men gick vidare till sista urvalet.

Annons

– Cats är inte min typ av musikal, förklarar Linus på telefon från Basel i Schweiz, där han repar med ett gäng om 17 andra artister som ska avlösa halva den turnerande Cats-ensemblen.

– Vissa musikaler tycker jag helt enkelt är lite tråkiga att se. Men att spela den är verkligen en helt annan sak.

– Nu vet jag hur svårt det är, vilken tuff och krävande musikal Cats är, både dans- och sångmässigt. Nu är man imponerad! 33 katter och en stor orkester gör den tyskspråkiga version som turnerat i de tysktalande länderna i flera år nu. 2 mars har den nya versionen premiär, i Leipzig. Sedan löper Linus kontrakt – hans första längre kontrakt utomlands – fram till i sommar. Tills dess blir det föreställning nästan varje dag, dubbla på helgerna och bara måndagarna fria.

– Ganska tufft, men det är ju bara för en kort period, säger Linus.

– Det är absolut tuffare än i Sverige. Jag tror inte någon teater hemma har publikkapacitet för att fylla åtta föreställningar i veckan. Men musikaler är större här. Tyskarna verkar knappt sätta upp något om det inte blir mer eller mindre utsålt på förhand.

Andra skillnader är att Linus fått lära sig lite av hantverket själv vad gäller smink, något som man helt överlämnar till sminköser i Sverige.

– Det här är jättekul, och lärorikt dessutom, berättar Linus.

– Jag fattade nog inte hur speciellt detta är, och hur stora produktionerna är. Jag är lite chockad faktiskt!

Artister från England, Spanien, Italien och Australien ingår i den internationella ensemblen, som gör Cats enligt originalreceptet från West End. Men sången sker som sagt på tyska.

– Jag läste ju tyska i skolan, men man kan nog säga att jag fått börja om från början nu, berättar Linus.

Annons

– Visserligen tycker de nog att svenskar har en rätt bra grund för tyskan, men vi får lektioner nu varje dag och jobbar på uttalet och fonetiken.

Linus Fagerström erbjöds rollen som den lite coolare katten Rum Tum Tugger, en av huvudfigurerna i kattgänget "Jellicle Cats".

– "Rockkatten" brukar han kallas, berättar Linus. Han går sin egen väg, och är lite friare och självständigare än de andra katterna. Faktum är att det är nog den enda rollen jag hade kunnat tänka mig att göra. – Enormt kul att få göra den här rollen, faktiskt, tillägger Linus Fagerström. Jag har två större solosånger i musikalen. Och rollen är nog bra att ha på sin CV när man söker fler jobb!

Linus Fagerström är "regerande" kulturpristagare för Trelleborgs Allehanda, och tog hem 25000 kronor i prispengar i maj förra året.

De pengarna rök förstås snabbt, tänker ni.

Icke. Han har fortfarande kvar vartenda öre, säger han.

– Jag har sparat dem, som en sorts buffert, berättar Linus. Man ska åka på auditions över hela världen, och man behöver lektioner för att upprätthålla sin artistiska standard. Det kommer nog upp grejor!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons