Annons
Nyheter

Från kärlek till mörker

Efter att Bob Dylan "pluggat in"1965 gick han en tuff strid med sin forna publik. Sommaren 1966 kraschade han på sin motorcykel och skadades svårt. Det blev en lång men behövlig konvalescens från stjärnglanstrycket. Först 18 månader senare uppträdde han igen, då på en minneskonsert för den just hädangångne Woody Guthrie.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2007
Jimi Renrix var ett geni och revolutionerade hela det elektriska gitarrspelet. Bild: Scanpix
Jimi Renrix var ett geni och revolutionerade hela det elektriska gitarrspelet. Bild: ScanpixFoto: 

Med stora influenser samt covers på Dylans Mr Tambourine manoch Pete Seegers Turn! Turn! Turn!hade The Byrds fyllt ut tomrummet mellan folkmusiken och rocken. Med ett nytt sound, och låten Eight Miles High, tog The Byrds steget in i den psykedeliska världen i januari 1966. Låten censurerades och blev inte den hit den egentligen var värd, men satte många stenar i rullning för den psykedeliska musiken, som hängde ihop med användandet av den då ännu legala drogen LSD. En drog som kunde framkalla vilda hallucinationer och en experimentlusta med flytande gränser, där alla sinnen flätades samman där ljud uppfattades med både färg och smak.

Haight Ashbury i San Francisco blev rockens centrum där nya grupper som Grateful Dead, Jefferson Airplane och Big Brother & the Holding Company med sångerskan Janis Joplin utan omsvep medgav att man använde LSD både vid inspelningar och på scen. Hela den uppkomna hippie- och flowerpowerkulturen var nu genomsyrat av den frigjorda LSD-stinna sexualiteten. Popfestivalen i Monterey i juni 1967 blev med sitt Peace, Love & Flowers manifestet för Summer of Love och hela hippiekulturen.

Annons

Med 200 000 besökare blev festivalen genombrottet för ett flertal grupper och artister som Grateful Dead, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Ravi Shankar och Canned Heat.

John Phillips i Mamas & Papas skrev låten San Franciscotill Scott McKenzie för att marknadsföra festivalen. Men för M&P som grupp blev festivalen i princip slutet då den psykedeliska musiken tagit över.

Monterey blev Jimi Hendrix & the Experience första stora uppträde på amerikansk mark. Framgångarna hade varit begränsade till Europa men nu kom hans stora genombrott. Inspirerad av The Who (som spelat strax innan) avslutade Hendrix sitt blixtrande framträdande med att sätta fyr på sin Fender Stratocaster. Hendrix var ett geni och revolutionerade hela det elektriska gitarrspelet med flitigt användande av feedbackeffekter och rundgång med hjälp av pedaler och fuzzbox. Hendrix rankas ofta som den främste gitarristen genom tiderna och har påverkat de flesta av dagens stora gitarrister.

Med anledning av mental ohälsa och drogproblem gjorde Brian Wilson i mitten av 60-talet uppehåll i turnerandet med The Beach Boys. Han koncentrerade sig istället på studioarbetet för gruppen vilket renderade i mästerverket Pet Soundsoch singeln Good vibrations1966.

Även värda att nämna under den här perioden är Simon & Garfunkel, Lovin Spoonful, The Turtles, den för tv hopsatta gruppen The Monkees, samt Velvet Underground och Lou Reed med konstnären Andy Warhol som manager. 1969 gick protestvågorna höga mot USA:s inblandning i Vietnamkriget. Detta genomsyrade även Woodstockfestivalen som i augusti hölls utanför New York för 500 000 besökare. Creedence Clearwater Revival, Ten Years After, Santana, The Band och Joe Cocker fick sina definitiva genombrott och både Joplin och Hendrix gjorde majestätiska framträdanden.

David Crosby hade efter sparken från The Byrds bildat Crosby, Stills & Nash tillsammans med Stephen Stills från Buffalo Springfield och Graham Nash från The Hollies. På Woodstock fick de även sällskap av Neil Young och gjorde ett bejublat uppträde.

The Doors uppträdde inte på Woodstock. Sångaren Jim Morrison hade fått stora problem med både alkohol och droger efter gruppens framgångar och blev några månader innan Woodstock arresterad för obscent framträdande under en konsert i Miami. I december 1969 hålls en fri konsert i Altamont utanför San Francisco där fred, kärlek och förståelse lyser med sin frånvaro. Brittiska Rolling Stones är huvudattraktion med Jefferson Airplane och Grateful Dead som förband. Hells Angels är anlitade som säkerhetsvakter och under Airplanes uppträde blir det oroligt. De besinningslösa Änglarna slår vilt med tillhyggen när folkmassan trycks mot scenen. Inte ens Jefferson Airplane-sångaren Marty Balin klarar sig, utan blir slagen medvetslös på scen. Stämningen är mycket obehaglig och Grateful Dead vägrar att gå på scen efter detta. Hela arrangemanget urartar helt under Stones uppträde, när en man i publiken knivhuggs till döds av HA.

Det ljuva 60-talet slutar i mörker och detta blir också slutet för en långlivad dagslända. Peter Kronström 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons