Annons
Nyheter

Från Fame Factory till fotbolls-VM

Hon har aldrig behövt skicka en demo eller gå på audition i sitt liv. Efter Fame Factory är Mikeyla redo för artistlivet– och fotbolls-VM.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2006
Cool på scen, jordnära utanför. Blekingetjejen Mikeyla är mitt uppe i utlandslanseringen. BILD: CLAES NYBERG
Cool på scen, jordnära utanför. Blekingetjejen Mikeyla är mitt uppe i utlandslanseringen. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Mikeyla som hon ser ut på scen. BILD: MORGAN KARLSSON
Mikeyla som hon ser ut på scen. BILD: MORGAN KARLSSONFoto: 

Okej, en gång fick faktiskt 19-åriga Mikaela Pettersson gå på audition, men det var mest en formsak. Hon testades för Fame Factory i fjor, men fick kliva in i finalomgången och sjunga skjortan av Bert Karlsson och de andra i juryn.

– Först sa de nej, men så kom Bert ut och sa "vi bara skoja', de' e' klart du ska va' mä'", berättar Mikeyla och härmar skivbolagsbossen från Skara.

Annons

Hon kom in som "bubblare" och var med i sex veckor.

– Det blev en rätt komprimerad kurs, men jag lärde mig ändå jättemycket, berättar hon. Hur man tar tv-kameror, till exempel.

Var hon inte rädd för att bli en strömlinjeformad produkt? Nej, inte med en sångcoach som Monica Einarson från Haglösa.

– Hon hade övningar skräddarsydda för varje elev, berättar Mikeyla. Annars brukar sånglärare vilja att alla ska sjunga som Carola, och det är rätt irriterande!

– Monica försöker plocka fram det som är speciellt med varje röst i stället. Hon gillade min, men tyckte att jag spände underkäken för mycket.

En mer avslappnad underkäke kan ge rösten mer djup. Tydligen.

Mikeyla kommer från Sturkö i Blekinge skärgård, och blev upptäckt när hon som 15-åring sjöng soul – på en camping, av alla platser.

Hon fick skivkontrakt med lilla Pama Records, som i veckan släppte hennes debutplatta Something Like That.

– Plattan var faktiskt klar redan före Fame Factory, berättar hon. Jag blev jätteglad för att bli antagen, men egentligen kändes det mest som marknadsföring. Plötsligt vet folk ända uppe i Norrland vem jag är, inte bara folk på lilla Sturkö!

Mikeyla beskriver hemön som en idyll hon fortfarande inte vill lämna. Åtminstone tog inte sommarens Sverigeturné med de andra Fame Factorykamraterna henne till någon finare plats.

Annons

– Men nu söker jag lägenhet i Karlskrona, berättar hon. Stockholm? Nej, dit kan jag flyga på 40 minuter. Det är så stressigt i Stockholm, och ändå tar allt otrolig tid. Mikeyla har jämförts med Kelly Clarkson, den amerikanska Idol-vinnaren.

– Jo, jag brukar själv jämföra med henne och Avril Lavigne, medger hon.

– Jag ville inte sjunga vanlig pop, jag vill göra något lite hårdare, berättar Mikeyla. Min röst trivs bäst i låga register, och jag har sjungit rätt mycket soul.

Det är svårt att tro att den timida tjejen Mikaela Pettersson, med charmig blekingsk dialekt, är samma tjej som scenartisten Mikeyla – tuff, kaxig och sexig. Det är snudd på ren personlighetsklyvning.

– Det händer väl något när man kliver upp på scenen, funderar Mikeyla.

– Man får gå in i sin roll. Och jag älskar ju att stå på scen. När publiken är med, sjunger och klappar händer, då är det underbart. Då lever man!

Många av låtarna på hennes debut är hårda och kaxiga och betonar det personliga oberoendet. Young & Stupid handlar om en ung artisttjej som blir erbjuden guld och gröna skogar av en lagom skum manager.

– Han lovar att göra henne till en stjärna och bli fotad på stranden i Paris. Jag menar, det finns inte ens någon strand i Paris! säger Mikeyla med ett skratt.

– Det är inget jag själv råkat ut för. Men det är mycket bluff i den här branschen. Man kan inte lita på någon!

Det får henne dock inte att tveka. Att bli artist är vad hon alltid velat, och när hon nu fått chansen tänker hon ta den:

Annons

– Man kan hoppas, men inte vara för säker. Det ligger mycket hårt jobb bakom, om man ska ta sig upp på prispallen. Men det är jag beredd på.

Utlandslanseringen är i full gång, och i sommar ska Mikeyla sjunga på fotbolls-VM i Tyskland.

– Jag och bandet ska göra fem-sex spelningar i samband med matcher, och det ska bli jätteroligt! säger Mikeyla förväntansfullt.

– Jag är ingen stor fotbollsentusiast, men jag tittar när Sverige spelar.

Nästa platta blir nog mer år soulrockhållet, misstänker Mikeyla, som allt oftare sitter vid pianot för att finslipa sina låtskrivartalanger. Fast hon skulle inte säga nej till hjälp från exempelvis Max Martin, som ju skrivit åt Kelly Clarkson.

– Jag skulle be honom om något lite åt Anastacia-hållet - och gärna en hit, tack!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons