Annons
Nyheter

Från boll till rock'n'roll

Fotboll och musik har varit huvudingredienserna i Martin Prahls liv. För några år sedan lade han emellertid fotbollsskorna på hyllan till förmån för musiken. Nu är det dags att släppa första skivan.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011
Martin Prahl är son till TFF-tränaren Tom, och förr var fotbollen hans liv. "Jag spelade i TFF när jag var 15-16, och sedan för Halmstad. Men jag var inte tillräckligt bra för att slå mig in i A-laget. Det får man acceptera. Men det gör aldrig fotbollsspelare – man skyller på otur och skador!"
Martin Prahl är son till TFF-tränaren Tom, och förr var fotbollen hans liv. "Jag spelade i TFF när jag var 15-16, och sedan för Halmstad. Men jag var inte tillräckligt bra för att slå mig in i A-laget. Det får man acceptera. Men det gör aldrig fotbollsspelare – man skyller på otur och skador!"Foto: Magnus Jnsson

I musikkretsar är han fortfarande ett ganska anonymt namn. Innan har han spelat "i olika mindre band", som han själv uttrycker det. För ett par år sedan blev Martin Prahl arbetslös och kände då att han ville försöka göra "sin grej".

– Jag har jobbat mot att släppa skiva. Det har alltid varit en dröm och ett mål. När jag blev utan jobb kände jag att jag inte hade något att skylla på längre.

Annons

Nyskrivna och äldre låtar spelades in i hans egna lokal och i studios i Örebro, Stockholm och Varberg, så det blev mycket resande.

– Och det finns låtar till en platta till redan, avslöjar han.

Musiken har alltid funnits i Martin Prahls liv. Hans mamma, Elisabeth, är musiklärare, moster är operasångerskan Carolina Sandgren och lillasyster Magdalena spelar i Martin Prahls band, så det är en musikalisk familj han kommer från.

– Jag är väl i huvudsak gitarrist, men har även spelat trummor och fiol. Jag spelar gitarr, bas och keyboard på nya skivan.

Vid sex års ålder fick han sin första skiva.

– Det var Bon Jovi. Jag minns att jag valde mellan dem och Imperiet och valde Bon Jovi för jag tyckte de hade häftiga frisyrer.

Vid en direkt fråga har Martin Prahl svårt att definiera sin egen musik. Någon slags rock, med inslag av melankoli.

– Det är ingen energimusik och ingen "Idol"-musik. Men jag vill inte definiera för mycket. Jag tycker jag har hittat en egen stil och med min röst faller det sig naturligt att göra den musiken.

Han vill dock framhålla sångerskan Cecilia Salazar som också sjunger på skivan.

– Utan henne skulle det inte låtit som det gör.

Annons

Själv lyssnar han på allt från hårdrock till singer-songwriter. Bruce Springsteen, U2 och Tori Amos hör till förebilderna.

– Speciellt Tori Amos har betytt mycket för mig. Tyvärr hörs hon inte så mycket här i Sverige.

Så blir förhoppningsvis inte fallet för Martin Prahl.

– Drömmen är ju att kunna leva på musiken. Förhoppningen framöver är att komma ut och spela under året, få en del festivalspelningar i sommar och bli ett namn som man lägger märke till. Jag ska också börja spela in uppföljaren till "Through the dark", nya skivan. Dessutom ska jag ha releasefest för skivan, som släpptes 4 februari, på Debaser den 17 februari. Då kommer det också spelas in en promotionvideo.

Releasefesten och spelningen på Debaser i Malmö är också en gammal pojkdröm, medger Martin Prahl.

Det är ju dit och till KB han själv gått för att se konserter. Det blir även första spelningen med egna bandet.

Ursprungligen härstammar Martin Prahls familj från Österlen. Både pappa Tom Prahl, ("ja, jag är son till en fotbollstränare") och mamma Elisabeth Prahl är från Tomelilla-trakten.

– Jag spelade fotboll i division ett- och två-lag innan,men det finns det inte tid till längre. Idag tar mitt jobb som lärare, att vara familjefar och få igång musikkarriären all tid.

Louise Löfgren
Linda Wald
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons