Annons
Nyheter

Fotboll på teatern när barnen får bestämma

Nyheter • Publicerad 28 september 2004
Douglas Magnusson, Victor Rubilar och Linda Petersson i Unga Riks En liten föreställning om fotboll...
Douglas Magnusson, Victor Rubilar och Linda Petersson i Unga Riks En liten föreställning om fotboll...Foto: 

Det nickas och jongleras. Röda fotbollar studsar än hit, än dit. Huvudrollerna i detta drama om fotbollen som lustfylld lek och vänskapsband görs av tre nycirkusartister i kulörta kläder.

Den ene av dem, Victor Rubilar, kallar sig rent av Europas ende fotbollsjonglör.

Annons

Han kan jonglera med fem fotbollar samtidigt. Med händerna alltså. Regissör är Minna Vainikainen. Hon tycker att det är en utmärkt idé att ta in sporten på teaterscenen.

" Fotboll och andra sporter gör sig bra på scen eftersom de är fysiska och dynamiska. Och för en nycirkusföreställning som den här lämpar det sig extra bra med sport. Jag tror att det skulle vara bra om vi fick se mer sport på teatern, säger hon.

Minna Vanikainen är ingen fotbollsfantast själv, även om hon följer med i vad som händer i seriespelet hemma i Finland. Inför uppsättningen förberedde hon sig genom att studera hur barn tränar fotboll. Hon fascinerades då av att de använde mycket rytmiska övningar.

" För mig påminde träningen om dans. Hon ser även andra likheter mellan sport och teater. De känslor ett sportevenemang skapar hos sin publik är hon som teaterregissör avundsjuk på. Och repetitionerna inför En liten föreställning om fotboll... känns ibland som taktikgenomgångar.

" När vi repeterar är det som om jag är tränaren och skådespelarna spelare. Jag skriver faktiskt på en "white board" när jag går igenom hur scenerna ska se ut, säger hon.

En liten föreställning om fotboll... handlar om hur tre unga fotbollsspelare hamnar på en plats där de inte får vara efter att bollen studsat snett. Temat för uppsättningen är fotboll, vänskap och första kärleken.

Minna Vainikainen har anpassat händelseförloppet för att kunna inkludera jongleringskonster, akrobatik och andra tricks. Hon tror att det här är ett bra sätt för teatern att locka till sig en publik som tycker bättre om Henrike Larsson än om Henrik Ibsen. Om fotbollsjonglören Victor Rubilar talar sanning får hon nog rätt.

" Ja, jag tror att jag är bättre än Zlatan när det gäller att jonglera, inte på att spela, säger han. En liten föreställning om fotboll... har premiär i Halmstad den 28 september. (TT Spektra)

Oscar Julander

Stockholm TEATER
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons