Nyheter

"Första kärleken" i livets brytpunkt

Tolvåriga Selma har bestämt sig. Hon ska aldrig bli kär, det verkar bara leda till problem. Svensknorska Julia Krohn gör sin premiärroll på vita duken i "Första kärleken" i rollen som Selma.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2005
Svensknorska Julia Krohn spelar huvudrollen som den kavata Selma i "Första kärleken".bild: Eline Mugaas/SF
Svensknorska Julia Krohn spelar huvudrollen som den kavata Selma i "Första kärleken".bild: Eline Mugaas/SFFoto: 
Torun Lian har regisserat "Första kärleken", och även skrivit boken "Inte naken, inte klädd" som den bygger på. bild: Tor Steinar Kristensen/SF
Torun Lian har regisserat "Första kärleken", och även skrivit boken "Inte naken, inte klädd" som den bygger på. bild: Tor Steinar Kristensen/SFFoto: 

"Första kärleken" bygger på romanen "Inte naken, inte klädd" av Torun Lian. Den norska författaren, dramatikern och regissören har även stått för regin av filmatiseringen.

I centrum står tolvåriga Selma, som tillsammans med sina tjejkompisar ingått en pakt om att aldrig intressera sig för killar. Selmas beslut har två orsaker. Dels dog hennes mamma i barnsäng, så Selma sammankopplar kärlek med död, men dessutom verkar alla som blir kära bli fullkomligt tokiga, med Selmas hysteriska styvmoster och dennes bångstyrige fästman som lysande exempel. Men att ignorera kärleken visar sig lättare sagt än gjort, när killkompisen Andy börjar visa mer än vänskapligt intresse. Och när en äldre svensk kille kommer på besök i trakten (Gustaf Skarsgård) och förvrider hennes huvud, börjar Selma tvivla på sitt löfte. Julia Krohn, snart 14 år, gör rollen som Selma. Hennes föräldrar är svenskar men hon är uppvuxen i Norge. Hon säger att Selma påminner om henne själv.

– Ja, det gör hon, fast Selma är nog mer arg på det mesta än jag var när jag var tolv, säger Julia Krohn.

Torun Lian har oftast i sina böcker, filmer och pjäser rört sig i ungdomars värld.

– Selma befinner sig i en ålder som jag tycker är väldigt fascinerande, när man själv är medveten om att man går från barndomen mot vuxenlivet. Man har stora förväntningar och förhoppningar på sig själv, säger Torun Lian. Mest kända av hennes böcker är kanske "Frida med hjärtat i handen" och "Bara molnen flyttar stjärnorna", som båda filmatiserats, den senare i hennes egen regi.

"Inte naken, inte klädd" gavs ut i Norge som bok för fem år sedan, och är Torun Lians senaste roman. På frågan om vad som ligger henne varmast om hjärtat, att skriva eller filma, kommer svaret snabbt.

– Att skriva är min trygghet, min grund. Mitt nästa bokprojekt är egentligen klart sedan ett år, men jag har lagt det åt sidan och ska göra en sista genomskrivning av det. Det är också en ungdomsskildring, men det handlar om en kille den här gången.

På filmfronten är Torun Lians nästa projekt svenskt. I sommar ska hon skriva manuset till, och senare även regissera, filmatiseringen av Sara Stridsbergs roman "Happy Sally".

Det känns som att den romanen ligger ganska långt från det du gjort tidigare?

– Ja delvis, men rent tematiskt tycker jag att den ligger nära ändå, eftersom den handlar om döden och kärleken. Och en av huvudpersonerna är ju en ung flicka. (TT Spektra)

Daniel Åberg

Fotnot. "Första kärleken" går upp på svenska biografer den 18 mars.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.