Nyheter

Förrådspop från förorten

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)De sitter hellre och häckar i ett förråd i Haninge än lever rockstjärneliv. Suburban Kids With Biblical Names är indiepopens motvilligaste succé. Nu släpper duon sitt första album, "3#".
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2005

Det finns band som dreglande drömmer om videor på MTV, utsålda turnéer och skrikande fans, som drivs med den där rockstjärnedrömmen som enda bränsle. Och så finns det Suburban Kids With Biblical Names.

Kompisarna Peter Gunnarsson och Johan Hedberg bildade bandet för att få utlopp för sina musikaliska idéer. De förvandlade Peters föräldrars förråd till studio, spelade in ett par låtar och la ut dem på nätet.

- Det var en väldigt ful och enkel hemsida som vi gjorde för att våra kompisar skulle kunna lyssna, berättar Peter.

Någon måste ändå ha råkat surfa in där för plötsligt spelades en av låtarna i "P3 pop". Tidningen Sonic ringde och ville ha med ett spår på sin samlingsskiva och sen var bollen i rullning.

- Det drog igång ett ganska stort drev där. Det blev högt tempo direkt med spelningar och intervjuer och sådant som man aldrig varit med om tidigare. Det kändes konstigt, men det var kul att plötsligt dra publik och att de ville köpa våra skivor. Duon skrev kontrakt med bolaget Labrador, som bland annat ger ut Radio Dept. och Lasse Lindh. Efter ett par hyllade ep-skivor släpper SKWBN nu sin första fullängdare. Skivan är inspelad där i föräldrarnas förråd i Haninge, bland klädkartonger och gamla lakan, och musiken lika trallig som någonsin tidigare.

- När vi började var tanken att låtarna skulle vara lätta att sjunga med i och sedan har vi fortsatt lite på det spåret.

Det är musik som får en att tänka på pojkrum och serietidningar, rundpingis på kvartsrasten och noppiga collegetröjor. Texterna handlar om allt från att sommaren är fin till känslan av att flytta tillbaka till sin uppväxtort.

- Texterna brukar komma efter melodierna. Ibland försöker vi bara sjunga något som passar med musiken. Då kan det bli vad som helst, men det är kul när det blir lite fria associationer och spontant så där. Somliga har refererat till SKWBN som nördpop, men det tycker inte Peter stämmer särskilt bra.

- Jag blir väl hellre refererad till som nörd än en sån där Oasis-snubbe, men jag kallar inte mig själv för nörd och jag tycker inte musiken är särskilt nördig heller.

I höst väntar ett 20-tal spelningar runt om i Sverige, och som om inte det vore nog ska SKWBN vidare på turné i Europa. Intresset från utlandet är stort enligt skivbolaget, och albumet kommer troligen släppas internationellt våren 2006.

- Det känns jättekonstigt. Jag har varit ganska nöjd med att sitta och skriva låtar med kompisar och kanske bli omskriven i något fanzine. Det har känts stort bara det, säger Peter.

- Som jag känner just nu vill jag mest ha lugn och ro. Jag ser fram emot efter turnén då jag får gå och lägga mig tidigt.

Bildtext 1: Trallpop. Suburban Kids With Biblical Names första album "3#" är inspelat i Peters föräldrars förråd. Foto: Henrik MårtenssonBildtext 2-3: Suburban Kids With Biblical Names får ibland höra att de spelar nördpop. Foto: William Nömell

Namn: Peter Gunnarsson och Johan Hedberg

Ålder: 24 och 26.

Kommer från: Haninge och Rågsved.

Tidigare band: Chloe, Omaha, Psykosomatiskasmärtenheten, Lilla Gubben, Haninge Överskottscentral.

Aktuella: Med singeln "Loop duplicate my heart" och debutalbumet "3#" som släpps 12 oktober.

12/10 Göteborg - Uppåt Framåt

14/10 Stockholm - Mondo

15/10 Tallin, Estland - Kulturfabrik

21/10 Falun - Valhall

26/10 Jönköping - Bongo Bar

27/10 Växjö - Kafé De Luxe

28/10 Hultsfred - Rookiefestivalen

29/10 Örebro - Satin

25/11 Göteborg - Pustervikbaren

26/11 Trollhättan - M15

3/12 Uppsala - V-dala Nation

4/12 Stockholm - Kägelbanan

15/12 Linköping - Herrgårn

16/12 Norrköping - Hugos

17/12 Hässleholm - Markan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.