Nyheter

Förändringens vindar över schlagern

Har det verkligen gått ett år sedan det var Melodifestival? Det verkar inte bättre, för på onsdagen var det artistinräkning i Göteborg för årets första deltävling.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2009
Christer Björkman.
Christer Björkman.Foto: 

- Det här är i högsta grad ett förnyelseår, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Åtta låtar är kallade, men endast fyra har efter lördag fortsatt hopp om schlagerlivet. Till deltävlingen i Scandinavium har det pratats mest om Scotts och Shirley Clamp som favoriter, följda av jokern Marie Serneholt och veteranerna Alcazar.

Men för Christer Björkman ligger inledningsveckans största spänning i hur Melodifestivalens nymodigheter ska tas emot av publiken.

- I år har vi en uttalad idé om att försöka möta det nya Europa. Vi har jobbat mycket med att bidragen ska vara känslomässigt stora.

- I Sverige vill vi gärna att musiken ska vara lite som svensk design - strama linjer, "less is more", elegant och coolt. Men det har vi ju sett nu att det inte funkar ute i Europa. Det ska vara stora åthävor, starka känslor och yvigt, säger Christer Björkman.

Internationell jury

Ett viktigt inslag är den hemligt sammansatta internationella juryn, som i varje deltävling väljer fram en favorit bland de sex som inte går direkt till final. I Andra chansen plockar de fram en slut kandidat bland sina tidigare val, vilket blir finalfältets elfte bidrag.

- Jag är väldigt nyfiken på att se hur den internationella juryn röstar, säger Christer Björkman.

Den andra nymodigheten för året är att de fyra topprankade låtarna möts i semifinaler i varje deltävling. Vinnarna åker till Globen, förlorarna till Andra chansen.

- Vi har ju märkt att engagemanget är större bland publiken i Andra chansen, det kommer närmare hjärtat när bara två tävlar mot varandra. Vi vill skapa känslan "den här låten vill jag verkligen ha i final" hos publiken.

TT Spektra: Finns det inte en risk att publiken hunnit tröttna på duellerna före Andra chansen?

- Vi har diskuterat det, men duellerna i deltävlingarna är inte live, artisterna sjunger inte låtarna igen som i Andra chansen, så vi tror inte det.

Melodifestivalens första deltävling sänds från Scandinavium i Göteborg på lördag kväll klockan 20.00 i SVT 1.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.