Annons
Nyheter

Fönster mot radiovärlden

Trött på radions trista, enahanda skval? Lugn, räddningen är inte långt borta. Kavalleriet är här, i form av internetradion – radiomöbelns hämnd.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2009
Foto: 

Den underbara leksak jag fick i julklapp av min fru har öppnat både världen och öronen på vid gavel. I stället för att pendla mellan P1, P3 och p4 - tala inte med mig om kommersialkanalerna, de är inte värdiga att kyssa rumpan på vad det nu är katten har släpat in - har jag nu dryga 10 000 kanaler från hela världen. Studsa mellan Hawaii och Nya Zeeland, surfa ner till Australien, sväva över New Delhi och landa hos Radio Vazy Gasy på Madagaskar. Gud, vad det verkar soft på Madagaskar! På Vazy gasy kan man höra hängmattan gunga.

Man kan också go nuts och lyssna in nyheterna på pashto i Afghanistan, leka plane-spotter till radiotrafiken på JFK-flygplatsen i New York, eller varför inte känna Hill Street-puls genom att smyglyssna på Manhattanpolisen. Bäst att lära sig koderna för "187 homicide" och sånt först bara. Man vill ju hänga med när killarna i blått sköljer ner donuten med hett kaffe och ropar "I"ve got a sixtyfour-seven in progress" och slår på blåslamporna för att ta en blottare på så att säga bar gärning.

Annons

Mångfalden är mördande myllrande. Och jag tror bestämt att den dystra situation som Tom Petty besjöng i The Last DJ, likriktning och mainstreamifiering av radion i USA, är ett minne blott. Det finns numera en kanal för varje smak. Du kan höra "eighties hair metal" dygnet runt, om du har lust - men de medicinska följderna är inte kända. Vissa kanaler spelar bara Beethoven, Pink Floyd eller låtar av eller med Beatles. Specialkanaler för jazz, blues och hitmusik från vilket decennium det nu var som du var ung, dem går det 13 på dussinet av, liksom "oldies" och "chillout".

Medan jag allt mer svettig snurrar på kanalväljaren inser jag en annan sak: Vi har det rätt bra med gamla, reklamfria ångradion SR. Specialsmaker tillgodoses frikostigt, men innehållsrikt varierade kanaler? De utnumreras lätt av den årliga kongressen för snötigrar i Sahara. Några tips:

India FM. Perfekt att dansa i köket till när man lagar mat. Living the Bollywood dream!

East Village Radio, New York: Folk, blues och pop i en icke det minsta likriktad mix.

Boomer Radio Acoustic Café: kända låtar i coola, akustiska versioner.

977 Comedy. Fräck stå-upp för den som är slängd i engelska, och tål att få sina svordomar varma.

Video killed the radio star - men nu är den tillbaka. För att sparka gump.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons