Nyheter

Fogerty inleder sommaren på Öja

Förra sommaren kom av sig, när ZZ Top ställde in. Men skam den som ger sig. I år ska krögare Philip Liedberg ta revansch, med den mest påkostade nöjessommaren i Öjas historia. Först ut är John Fogerty, som spelar på Öja i kväll.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008
Foto: 
Foto: 
Foto: 
I kväll spelar John Fogerty på Öja utanför Ystad, med Nisse Hellberg som förband. Arrangörerna räknar med en publik på 6 000 personer. bilder: scanpix
I kväll spelar John Fogerty på Öja utanför Ystad, med Nisse Hellberg som förband. Arrangörerna räknar med en publik på 6 000 personer. bilder: scanpixFoto: 

Ett par dagar innan John Fogerty kommer till Ystad har drygt 5000 biljetter sålts. Med sista-minuten-köparna inräknade, förväntar sig Öja att en publik på mellan 6 000 och 6500 kommer att se Creedence-legenden John Fogerty spela på Öja slottsruin på fredagskvällen. En bra siffra, enligt både krögare Philip Liedberg och arrangören Totte Lundgren på KB.

- Det känns bra. Solen skiner och det ska bli 28 grader varmt, så jag kan sälja mycket öl. Sen är det bara att hoppas att vädret verkligen står sig, säger Philip Liedberg ett par dagar innan konserten.

Sedan starten 1996, när konserttraditionen på Öja inleddes med Kim Larsen, har både arrangemangen och publiken vuxit lite för varje år.

- Tittar man på de sista åren så har vi fått allt mer stora, internationella artister och stärkt våra positioner. Det är en ganska mäktig känsla att se affischer med internationella artister, där det står Stockholm, Göteborg och Ystad. Då känns det att vi hjälpt till att sätta Ystad på kartan, säger Liedberg.

En bidragande orsak till utvecklingen är samarbetet med Totte Lundgren på KB i Malmö, som pågått i några år.

- Det har varit ett väldigt givande samarbete. Utan Totte hade vi aldrig fått hit alla de här artisterna.

Det var också Tottes förtjänst att det blev just John Fogerty som öppnar årets konsertsommar på Öja.

- Det var han som kom med förslaget, och var på mig redan i julas, säger Liedberg.

Med årets utbud, med John Fogerty, Rhapsody in Rock, Joe Labero, samt Deep Purple och Europe, tror Philip att Öja vuxit klart som konsertplats.

- Jag tror att detta är en ganska lagom nivå, med en bra mix, utspridda datum över hela sommaren och arrangemang som lockar olika publik. Nästa steg skulle vara att tänka ännu större, ha fler scener och göra en festival av det. Vi har lekt med tanken, men det finns så väldigt många festivaler just nu, säger Liedberg.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.