Annons
Nyheter

Fler mejerier åt folket

Nyheter • Publicerad 27 september 2007
Foto: 

I kväll fyller Mejeriet i Lund 20 år, vilket väcker många glada minnen hos en före detta Lundabo. Inga av dem dock det minsta förknippade med mjölk, ost eller andra mejeriprodukter.

Jag var faktiskt på Mejeriet tidigare än de flesta. Och kunde följaktligen först av alla avfärda hela idén som strunt. Eller, jag tänkte, "vore det inte enklare att riva rubbet och knyppla ett nytt allaktivitetshus av ylle och svinto?" Den gamla mejerihall jag besökte 1984 formligen skrek efter någon händig bombman att göra slut på dess pina. Grusig, bunkrig och med armeringsjärn stickande ut i skrevhöjd var väggarnas vita kakel den enda interiördetalj som känns igen på dagens Mejeriet.

Annons

Jag läste då en kurs i informationsteknik, och vårt grupparbete gick ut på att undersöka om grannarna var så negativa som det påstods till planerna på att göra mejeriet till ett näste för sex, droger och rock'n'roll. Fast vi utryckte det inte så.

Utan hjälp av Eniro och andra moderna redskap snokade vi rätt på hundratals grannar, ringde dem och undrade vad problemet var. Föga förvånande kom vi fram till att de rädslor som fanns gick att informera bort. Sedan åkte vi hem och redovisade, ihop med andra grupper som var rörande överens om att alla de problem de blivit satta att granska med utmärkt fördel kunde informeras bort.

En av grannarna var moderatpolitikern Lennart Ryde, som tack vare att han var projektets ivrigaste avstyrkare fick ge namn åt tisdagsklubben Rydes Bar.Där man för ynka 40 spänn (eller, i studenttermer, två flaskor öl) kunde se allt från Blur till The Roots och Kent, Cardigans eller Lolita Pop.

För Kulturmejeriet, som det hette från början, växte mirakulöst fram ur askan som en fågel Fenix och blev det bästa allaktivitetshus jag sett och en "major player" inte bara i Lunds kultur- och nöjesliv utan hela regionens.

Här, i en lokal utan dåliga platser, har jag sett massor av artister som egentligen inte ryms i en 800-personershall: Iggy Pop, The Cramps (med det värsta förband jag sett, skräckrockarna Haunted Garage), Dinosaur JR, Ramones (som på överväxel manglade sina treminuters punkpoppärlor till strax under två minuter blankt) med flera i tjatig oändlighet.

Det pinsammaste minnet - som jag aldrig berättat för någon, och inte tänker yppa nu heller- var när jag 1994 köpte biljett till det nya heta bandet Oasis. Och sen råkade glömma alltihop. Jag kan tyvärr inte berätta att några goda vänner distraherade mig med en spelkväll - alltid kul. På hemvägen visslade jag glatt över kvällens triumfer och tänkte "ska bli kul att kolla in Oasis - hmm, när var det nu det var igen?"

Mejeriet är en fantastisk plats, och en idé som är för bra för att gå okopierad. Bygg ett kulturmejeri i varenda håla, säger jag. Kulturmjölk ger starka ben.

Och till alla er som missat alla fabulösa Mejerietkonserter: Gråt inte över spilld mjölk. Det går fler mjölktåg!

Lars Thulinhar själv stått på Mejeriets scen, men det är en annan historia.

lars.thulin @allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons