Annons
Nyheter

Fiskpinnar till frukost

Nyheter • Publicerad 11 januari 2007
Fiskpinnar till frukostFoto:  

Den eggande historien om ägg fortsätter. I skrivande stund har jag inte fått något mail om fler äggkokningsmaskiner men det kommer säkert.

Dock fick jag ett mail från Anders Jönsson som inte handlar om ägg men vad som kan hända i avsaknaden av ägg. Han brukade bo på ett hotell i Katrineholm (vi berättar inte namnet på hotellet av hänsyn till ägarna...) där det sällan fanns ägg men så aparta saker som nystekta fiskpinnar och stek på frukostbordet. Nåja, i Skottland har jag sett blodkorv på frukostbordet och det är också lite väl mastigt.

Annons

Min gode vän på Vesterbro, Broder G, hörde av sig och föreslog ett danskt alternativ till perfekt lökokta ägg. Raka motsatsen, rent av. Rejält hårdkokta ägg som man lägger i saltlag där de får dra en tid. Han påminner mig också om att Trine, på värdshuset Sommersted på Vesterbro, alltid hade ett glaskrus med ägg på bardisken när hon jobbade där. Jo, det minns jag. Både mättande och törstgivande.

I sammanhanget minns jag också en gammal bekant från Lund som vi kallade för "Eggamannen". Han var ett sällsynt geni som pluggade till cilivingenjör samtidigt som han läste matematik och fysik och byggde stereoanläggningar. Han tillverkade också Lunds förnämligaste, helautomatiska hembränningsapparat helt i rostfritt stål som han hyrde ut till hugade studenter. Jag minns att den rörde sig oavbrutet i ett kretslopp genom studentkorridorerna. Detta brott är preskriberat sedan länge man jag vill ändå påpeka att jag aldrig själv nyttjade maskinens tjänster. Jag bodde inte i studentkorridorer.

Han var också väldigt förtjust i ägg och som den vetenskapsman han var så lade han ner mycket tid på att utforska den optimala äggkokningen. Han beräknade äggskalets densitet, äggets ålder i förhållande till koktid, skillnaden mellan att slänga i äggen i kokande vatten eller lägga dem i kallt vatten som får koka upp. Han tog med allt i sina beräkningar och presenterade ett dokument med sakliga rekommendationer. Dessvärre har jag inte kvar detta viktiga papper.

Han var också en mästare på att konstruera korsord och ett tag skaffade han sig extrapengar genom att sälja färska ägg vid dörren. Det var då han fick tillnamnet "Eggamannen".

Sett någon äggkokningsmaskin?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons