Annons
Nyheter

Fiskeläget Skåre får sin egen bok

”Vi som inte är uppväxta här har fått rötter.” Det säger Ulla Hagander, en av skribenterna bakom "Skåre – då och nu", som släpptes lagom till att hamnen firade 75 år.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2011
Redaktionskollektivet från vänster: Ulla Hagander, Sven-Åke Hansson, Hans Janstad, Bengt Werner, Agneta Renström och Birgitta Lindh-Olsson.
Redaktionskollektivet från vänster: Ulla Hagander, Sven-Åke Hansson, Hans Janstad, Bengt Werner, Agneta Renström och Birgitta Lindh-Olsson.Foto: Eva-lisa svensson
Foto: Eva.Lisa Svensson
Foto: Eva-Lisa Svensson
Agneta Renström var redaktör för boken.
Agneta Renström var redaktör för boken.Foto: Eva-liss svensson

När den första Skåreboken gavs ut 2009 överöstes byalaget av bilder. I den vindbitna Byahoddan intill vattnet, såddes fröet till att skriva en uppföljare. Folk letade fram album ur källare och vindar: svartvita festbilder och vardagsliv med gulnade kanter. Det ledde till en uppskattad fotoutställning förra sommaren. Men vad skulle hända sen?

– Vi fick in omkring tretusen bilder. Man kan ju lägga bilder på nätet, men så bestämde vi att göra en bok till, säger Agneta Renström.

Annons

Resultatet är en antologi i färgtryck som visserligen innehåller fotografier – 450 fångade ögonblick – men också berättelser från gamla och nya Skårebor. Här finns minnen, recept, en kartläggning av lokala konstnärer och deras verk, ett utförligt kapitel om lokal flora och ritningar på det planerade marinreservatet. Bland annat.

– Boken ger en bild av ett litet svenskt samhälle och hur det har förändrats. Allting har skett här, säger Hans Janstad.

Det började med utvandrarna som inte hade råd att köpa mark i Maglarp. De slog sig ned vid kusten, blev fiskare och levde ett hårt liv. Efter andra världskriget gick utvecklingen snabbare. Arbetare bussades in till Trelleborg och gummifabriken. Folk skaffade sig cyklar, sedan motorcyklar, och någon hade råd att köpa en bil.

– Så började urbaniseringen in till Trelleborg och Malmö. På sextiotalet byggdes ett nytt bostadsområde på Skåre vid den gamla fotbollsplatsen. Sommargästerna hade redan börjat komma och idag har många hus både på Skåre och i utlandet, säger Hans Janstad.

Redaktionskollektivet är samspelta och fyller i varandras meningar när de berättar om boken. Och responsen? Försäljningen talar för sig: på tre dagar såldes 200 exemplar.

Vad kan en sådan här bok betyda för en liten ort?

– Jag tror att folk känner sig stolta. Att de upptäcker att de faktiskt bor på en väldigt bra plats, säger Hans Janstad.

Om det blir en tredje bok återstår att se. Det saknas åtminstone inte material, varken bilder eller berättelser.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons