Annons
Nyheter

Fin introduktion till Sellers tidiga verk

Peter Sellers är nog mest förknippad med rollen som Jacques Clouseau i Rosa Panternfilmerna. I Sverige gav även giftermålet med Britt Ekland stora rubriker.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008
Foto: 

Så här i efterhand är det lite synd att den fumlige inspektörens stora trenchcoat har fått svepa in hela detta komiska genis karriär. Han hade oändligt mycket mer i sin reportoir.

För att vara en box med hans namn har The Peter Sellers Collectionett ganska märkligt urval. Flera av filmerna tillhör hans tidigaste och han spelar ofta udda sidekick till huvudrollsinnehavaren. Även om man förundras över hans förmåga att "göra gubbar" och helt ändra sin person efter rollen, så önskar man se mer av honom. Det är inga dåliga filmer, tvärtom, många har ett rappt manus och kända namn i rollerna. Men för en publik idag kan de kännas lite väl tidstypiska med lustiga män i plommonstop som drattar på ändan. I det sammanhanget är The Return of the Pink Panthermest inkastad av pliktskyldighet. Det är inte den bästa Rosa Panternrullen men värd att se bara för scenen där inspector Clouseau är utklädd till discoraggare. Till och med den kvinnliga motspelerskan kan inte hålla minen.

Annons

Personligen tyckte jag mycket om den torra brittiska humorn i filmerna. De har även en satirisk samhällskritik som är ovanlig idag. Bara det att få se favoriten Terry-Thomas (mannen med världshistoriens största glipa mellan framtänderna) i samspel med Peter Sellers var behållning nog.

The Peter Sellers Collectionska nog liknas med en best of-skiva utan hitsen. Den ger en fin introduktion till hans tidiga verk för den verkligt Sellers-bitne.

Peter Al Fakir
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons