Annons
Nyheter

Filmupplevelse med djup

Bredd och höjd är ingenting. Men addera djup och du är något stort på spåren. Årets trend på bio, 3-D, finns snart i ditt vardagsrum också.
Nyheter • Publicerad 30 april 2010
Moderna 3D-produktioner som "Avatar" förlitar sig inte på billigt effektsökeri som pilar som flyger ut i salongen och sånt. Ja, utom i just den här scenen då.
Moderna 3D-produktioner som "Avatar" förlitar sig inte på billigt effektsökeri som pilar som flyger ut i salongen och sånt. Ja, utom i just den här scenen då.Foto: 

Maffiga bioupplevelser är min grej - jag glömmer exempelvis aldrig ligg-ner-bion i Sydney, eller den luftkonditionerade lyxbion i Bangkok där uniformerade kypare serverade drinkar. Och finns det en chans att se 3D-bio så är det lilla julafton i min kalender.

3D är förstås inget nytt. Men det är först nu, med modern teknik och datorer som i vissa fall har flera uppsättningar blinkande lampor, som genren har chans att riktigt övertyga.

Annons

Under den första guldåldern, på 50-talet, krävdes två biografmaskinister för att inte bara hålla varandra vakna under visningen, utan även för att hålla koll på att de två projektorer som rullade hölls absolut synkroniserade. Annars fick biobesökarna ont i huvudet, mådde illa och det kunde bli väldigt kladdigt att städa bion efteråt.

Min favorit från den perioden är "Monstret i svarta lagunen", som faktiskt visades i 3D av SVT på 80-talet. Man kände sig som en mix av rymdmänniska och absolut åsna när man bänkade sig med rödgröna glasögon i papp, för att se en story om ett bortglömt urtidsdjur som, i likhet med King Kong, hade sådan faiblesse för snygga brudar att han glömde presentera sig och helt enkelt rövade bort tjejerna - av syften som egentligen är ganska oklara.

På 2000-talet har 3D mognat, både tekniskt och visuellt sett. Där man förr var upptagen med gimmickar som spjut eller andra vassa föremål som stack ut ur duken och fick en att huka sig i bänkraderna, är man numera mer orienterad mot att fördjupa färger och stämningar.

Se "Avatar" och fascineras av hur du näst intill klafsar runt i n'aviernas märkliga djungelvärld, där mystiska ljusmaneter svävar fritt i luften framför dina ögon. Somliga lättpåverkade individer blir rent av så till sig att de försöker greppa de små ljusen och snatta dem med sig hem. Ha ha! Ja, jag tänker inte berätta hur det gick.

Nu rullar vågen vidare med "Alice i Underlandet", och snart kommer nya produktioner med Shrek, Godzilla och till och med Mumintrollen (kan ni tänka er Mumins näsa sticka ut i biomörkret, rund och provocerande gosig?). Det är inte utan att man undrar hur vanliga, icke 3D-utrustade biografer ska klara sig.

Men det sa vi i och för sig när VHS-kassetten kom också, i skarven mellan 70- och 80-talet. Vi är ännu en bit ifrån reguljära 3D-sändningar i tv, men redan i år släpps flera skärmar som påstås klara både det och armhävningar, simultant.

Och det enda jag kan säga, när jag ser filmer i 3D, är att så vill jag alltid ha det. Varje scen är ett party - och jag är inbjuden.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons