Annons
Nyheter

Filmprojekt får inte Ystads stöd

Kommunalråd Kent Mårtensson (s) kan inte se hur Ystads kommun ska kunna sponsra ett filmcentrum på regementet. Att stödja ett kommersiellt bolag med skattepengar är inte förenligt med kommunallagen, menar han.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2003
Kent Mårtensson (s) är pessimist när det gäller ekonomin. Arkivbild: Bass Nilsson
Kent Mårtensson (s) är pessimist när det gäller ekonomin. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

- Jag vet inte riktigt hur vi ska kunna göra detta. Vi är intresserade av att hjälpa till, men då måste vi hitta variationer på hur finansieringen ska gå till, säger han. Det finns därför en risk för att projektet inte blir av. På fredag träffar han återigen representanter från Film i Skåne som vill förlägga inspelningen av en Wallanderserie på 13 avsnitt i Ystad. Produktionen skulle pågå under fyra och ett halvt år. Producenten Lars Björkman från Hollystad production hoppas fortfarande på en lösning så att studion kan placeras på regementet men det förutsätter att alla kommunerna i sydöstra Skåne tillsammans bidrar med 5 miljoner kronor. Och han känner kommunernas tveksamhet. - De verkar inte se att de gör en bra affär. I princip har vi ju sagt att detta innebär att 60 miljoner kronor grävs ner i regionen. Det måste väl vara bra. Han nämner även att andra filmbolag har visat intresse för att filma i Ystad och tror att satsningen kan ge ringar på vattnet. - Till dem som insett att det är bra och skrivit till kommunen vill jag säga att det känns skojigt och bra. Det värmer, säger han. Skrinläggs planerna om kommunerna inte nappar? -?Det är i alla fall väldigt nära att det blir så. Vi ska räkna en gång till på projektet, men annars finns de pengar vi är ute efter i Trollhättan. Men det är tråkigt. Alla vill helst vara i Ystad. I Trollhättan finns Film i Väst och Trollywood, ett bolag som ägs av Västra Götalandregionen där både region och kommuner varje år avsätter pengar. Men Kent Mårtensson kan inte se en sådan lösning i Ystad. - Jag vet att de har gjort så i Trollhättan, jag har varit i kontakt med dem. Och det är klart om ingen överklagar ett sådant beslut så kanske det går igenom. Totalt beräknas produktionen kosta 185 miljoner kronor och det bedöms enligt Film i Skåne vara ett av de största dramaprojektet i Norden på länge.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons