Nyheter

Filmen om lövet och flickan

Nyheter • Publicerad 5 november 2007
Filmen om lövet och flickan
Filmen om lövet och flickanFoto: 

För mig är vildvinets höstblad vackrast av alla. Dess långsamma skiftning mot slutet är som ett vackert musikstycke och har man förmånen att passerar en vägg med vildvin under hösten får man en fantastisk upplevelse.

Jag har ett minne av en film där just vildvinsblad hade stor betydelse. Jag minns inte vad filmen hette eller vem som spelade i den men det finns säkert någon av er läsare som kan hjälpa mig med det.

Hur som helst var det en liten flicka som var allvarligt sjuk och hon blev sämre i takt med att en vildvinsstock tappade sina blad. De fallande bladen blev en symbol för hennes tillstånd och på något märklligt vis hade hon för sig att när alla bladen ramlat av då skulle hon dö.

Till sist var det bara ett enda blad kvar på väggen men det satt fast ordentligt och föll aldrig av. Detta så tappert kämpande löv inspirerade den lilla flickan och hon blev, mot alla odds, frisk. När hon var kry nog att gå ut gick bort till vinstocken på väggen och fann då att det sista lövet var målat på väggen.

Mannen som målat dit bladet var en lungsiktig konstnär, som också bodde i huset, och han hade rörts av den lilla flickan öde och en mörk och stormig natt – då han förstod att de sista löven skulle falla – så gick han ut och målade ett sista blad direkt på väggen.

Men denna heroiska insats hade ett pris. Den redan klena konstnären blev nerkyld och våt och drog på sig en lunginflammation som tog hans liv. Men han rädda den lilla flickan.

Jag minns att jag såg filmen när jag var barn och att jag blev väldigt berörd av den. Att någon kunde offra sig själv för att rädda en annan människa. Och sedan dess kan jag inte se vildvinets blad om hösten utan att tänka på det och samtidigt som det är ohyggligt sorgligt att se dessa vackra blad försvinna så är det hoppfullt på något vis. Utan höst och vinter ingen vår.

Är det någon som vet mer om denna film så e-posta mig och berätta. Det skulle ge mig stor glädje att få veta vad det var för film, vem som gjorde den och vem som spelade i den. Bygger den kanske på en bok?

Nu rustar vi för gåsamiddag. Ja, inte personligen, det är ett för stort projekt för mig just nu men jag har fungerat som konsult åt en gåsamiddag som ska utspela sig i Köpenhamn. Jag kan tyvärr inte deltaga på lördag eftersom jag är på konferens men hyser visst hopp om att det ska finnas lite rester kvar på söndag. Annars får det bli ankbröst på restaurang Klubben på Vesterbro.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.