Annons
Nyheter

"Fildelning minskar inte skivköp"

Nyheter • Publicerad 17 november 2005

Fildelning minskar inte skivförsäljning, tvärtemot vad skivbolagens branschorganisation Ifpi hävdat. Det menar en ny rapport från ett EU-finansierat forskningsprojekt som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Musikförsäljningen i Sverige har minskat med 42 procent under 2000-talet, och enligt Ifpis styrelseordförande Ludvig Werner, som hänvisar till bland annat en undersökning på Lunarstorm, beror det till huvuddelen på fildelningen.

Annons

Men enligt en rapport från forskningsprojektet Music Lessons är detta en omöjlig slutsats att dra. Bland annat pekar man på att skivförsäljningen inte gått ner i länder som Storbritannien och Frankrike, där fildelningen också är omfattande. I projektet deltar forskare och professorer från KTH och World internet institute vid Uppsala universitet.

Enligt Håkan Selg, som arbetar med rapporten, handlar krisen inom skivindustrin istället om den omställningsprocess man står inför i och med den digitala utvecklingen. Den starka uppgång i försäljningen som föregått nedgången, kan också vara en orsak, säger han till SvD.

(TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons