Annons
Nyheter

Festivalpremiär för Troells nya

Jan Troells färskt färdigställda film "Dom över död man" kommer att få sin världspremiär vid Montreals filmfestival i slutet av månaden.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2012
Pernilla August och Jesper Christensen i Jan Troells "Dom över död man."
Pernilla August och Jesper Christensen i Jan Troells "Dom över död man."Foto: Nille Leander

Det innebär att filmen, Smygeregissörens tolfte långfilm, är med och tävlar om det prestigefulla "Grand prix of the Americas" som genom åren förärats filmer som "Betty Blue" (1986) och "Krigarens själ" (1994).

"Dom över död man" bygger på Kenne Fants biografi över Torgny Segerstedt, legendarisk chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning under krigsåren. I huvudrollen som Segerstedt, vars rakryggade tyskmotstånd krockade med den svenska neutralitetslinjen, syns danske skådespelaren Jesper Christensen. I andra roller medverkar bland annat Pernilla August och Björn Granath.

Annons

Montreals filmfest har genom åren profilerat sig som en arena för kvalitetsfilmer från hela världen. Juryn är internationellt sammansatt, och innehåller i år bland annat den franska producenten Vera Belmont ("Kampen om elden", "Farinelli" med flera) och spanska skådespelerskan Goya Toledo som var med i "Kärlekens hundar."

– Jag blev väldigt glad när jag fick veta att filmen kommit till Montreal, säger Jan Troell i ett pressmeddelande.

– Det är som en bekräftelse att filmen har en chans att nå en publik. De på festivalen som valt ut filmen är de första utomstående som sett den och de har uppenbarligen gillat den.

Jan Troell har en lång historia med Montreals filmfest, påpekar han:

– Där visades min första långfilm "Här har du ditt liv" år 1967. Det var innan festivalen var etablerad. Filmen om Knut Hamsun visades också på Montreal filmfestival och orsakade debatt och därför känns det extra roligt eftersom "Dom över död man"handlar om samma tid som "Hamsun" men har ett annat perspektiv, säger Jan Troell.

Filmfestivalen inleds den 23 augusti, och pågår till 3 september. Den svenska publiken får dock vänta på att se "Dom över död man" till i början av december.

Sanna Wahanta
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons