Annons
Nyheter

Festival med mycket att välja på

Palmfestivalen är igång och redan på fredag eftermiddag var det full fart på karuseller och marknadsstånd. Nu är bara frågan: var ska man börja?
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2010
Det är karusellerna som lockar på Palmfestivalen för Sara Andersson. Hennes pappa Andreas Andersson åker med i pariserhjulet. De går en liten runda på eftermiddagen. Fredagskvällens Perikles-konserten hoppar Andreas Andersson över. "Men det brukar vara riktigt mycket folk."
Det är karusellerna som lockar på Palmfestivalen för Sara Andersson. Hennes pappa Andreas Andersson åker med i pariserhjulet. De går en liten runda på eftermiddagen. Fredagskvällens Perikles-konserten hoppar Andreas Andersson över. "Men det brukar vara riktigt mycket folk."Foto: 
Emina Ali är tre år gammal och på festivalen för första gången. Hon har fått två ballonger av moster Shaima Ali. "För henne är det roligt. Vi har åkt karusell och varit på McDonalds", säger Shaima Ali.
Emina Ali är tre år gammal och på festivalen för första gången. Hon har fått två ballonger av moster Shaima Ali. "För henne är det roligt. Vi har åkt karusell och varit på McDonalds", säger Shaima Ali.Foto: 
Roger Andersson från Malmö säljer t-shirtar på marknader runt om i Sverige. De är svarta. Allihop. "Färgen kommer fram bra på svart bakgrund", konstaterar Roger Andersson. Vad som säljer bäst är olika. "Unga vill ha dödskallar. Äldre vill ha lite lugnare motiv, som indianer och djur."
Roger Andersson från Malmö säljer t-shirtar på marknader runt om i Sverige. De är svarta. Allihop. "Färgen kommer fram bra på svart bakgrund", konstaterar Roger Andersson. Vad som säljer bäst är olika. "Unga vill ha dödskallar. Äldre vill ha lite lugnare motiv, som indianer och djur."Foto: 
En kille i gul väst satt och såg uttråkad ut bakom de uppradade radiobilarna, tills Sara Malmberg och Eva Ramneskog dök upp och satte gasen i botten. Åkattraktionerna på Stortorget och på parkeringen vid Söderslättsgymnasiet verkade locka måttligt med folk igår eftermiddag.
En kille i gul väst satt och såg uttråkad ut bakom de uppradade radiobilarna, tills Sara Malmberg och Eva Ramneskog dök upp och satte gasen i botten. Åkattraktionerna på Stortorget och på parkeringen vid Söderslättsgymnasiet verkade locka måttligt med folk igår eftermiddag.Foto: 
Foto: 

Bredvid salamiståndet kan man köpa en spindelmannenmask. Mitt emot maglarpsbullarna hittar man heliumballonger och fusktatueringar.

Där finns närproducerad honung och öländska bönchips, Matz Bladhs-skivor och modellbåtar, spetsunderkläder, svålrullar och spunnet socker.

Annons

Då har vi inte ens börjat prata om karusellerna, pariserhjulet och spelstånden. För den som besöker Palmfestivalen för första gången känns det otroligt att Trelleborgs centrum kan rymma så mycket på en gång.

Margreth Mårtensson brukar inte få se så mycket av allt det där, även om hon gör sin 26:e Palmfestival utanför Palmblads konditori. De har fullt upp med att sälja bullar.

Men de ser festivalbesökare, i mängder. Ingegerd Wiberg kommer förbi och köper två munkar och två festivalbullar, de särskilda med mandelmassa som har sålts på festivalen i alla år.

– O vad det är härligt med alla getingarna, säger Ingegerd Wiberg.

Getingarna surrar i en svärm runt bullarna som Margreth Mårtensson lägger i en påse. Det är väl ingenting, konstaterar hon lugnt. Andra år brukar det vara mycket värre.

– Det är väl bevis på att bullarna är goda.

På parkeringen vid Söderslättsgymnasiet är det tivoli. Hedvig Carlevåg och pappa Christer Carlevåg åker runt, runt i en karusell som snurrar väl mycket och länge för en femåring.

– Det var en jättelång tur. Kanske för att det är så lite folk, säger Christer Carlevåg.

Stortorget är också ganska lugnt när TA går fredagens första runda på festivalen. Pariserhjulet snurrar tomt, och i festivaltältet finns inte mycket att göra tidigt på eftermiddagen.

Folke Stolt har inga kunder i sitt stånd, där man kan kasta bollar på tygdockor och vinna en cowboyhatt. Folk kommer framåt kvällen, konstaterar han.

Annons

– Förra året blev det rätt mycket. Det blir framåt sex-sju, säger Folke Stolt.

För att vinna en hatt måste man träffa rätt med tre bollar i rad, och det brukar gå åt 20 hattar under en kväll.

– Men det beror lite på hur fulla folk är.

Tona Ishaq
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons