Annons
Nyheter

Femte gången gillt för Wallander

Rolf Lassgård har gjort många uppmärksammade roller, men frågan är om inte Henning Mankells Ystadpolis Kurt Wallander är hans mest kända. Nu är det dags för SVT:s femte Wallanderrulle, "Den femte kvinnan".
Nyheter • Publicerad 26 februari 2002

- Folk läser ju böckerna, det märker jag när jag är ute och åker tåg. Och det syns på dem att det är lite spöklikt när de tittar upp och jag sitter där, ler Lassgård. I den nya serien, fyra delar med premiär 8 mars, drabbas Ystad än en gång av en serie mord, bestialiska och tydligt utförda av en hämndgirig mördare. Manusets frågeställning i förra serien "Villospår" var "vad gör vi med våra barn?". Denna gång skulle den kunna sägas vara "vad gör vi med våra kvinnor?". - Vad händer i ett samhälle där människor som begår en viss typ av brott går fria? frågar sig Henning Mankell. I "Femte kvinnan" skildras därför hur medborgare sluter sig samman för att själva skipa rättvisa. - Det är nära en lynchjustis, förklarar Mankell. Att folk tar lagen i egna händer är den största faran som finns för en demokrati. Nästan inga scener har denna gång gjorts i autentiska Ystadomgivningar. Detta av besparingsskäl, både tids- och pengamässigt. En ny figur dyker upp, som inte är med i boken: Maja Thysell, kvinnlig polis spelad av Marie Richardson. Hur det går med den kärleksaffär som antyds går inte att gissa. Frågan är om inte lycka skulle förstöra karaktären Wallander. - Den faran finns absolut, medger Rolf Lassgård. Men det är inte direkt så att de rusar iväg och skaffar vovve och villa. - Det är lite som med Kommissarie Morse, säger Marie Richardson. Han får aldrig bli lycklig. För Marie är det första gången, både i en Wallanderrulle och som polis. Hon gjorde en kort polispraktik i Malmö inför rollen. - Jag fick bland annat lära mig att skjuta, berättar hon. Och det var skönt att se att de andra poliserna som var där inte var så vana de heller. Det görs så många polisserier med tuffa storstadspoliser som åker piket och bär uniform, tycker hon. - Wallander är roligare, tycker Marie. Där är det mer civilt, och det finns mer utrymme för relationer. - Det lockar en som skådespelare. Och det var en utmanande situation att få vara ett team, som poliser är, tycker Marie. Man ska lösa ett fall och det är mycket liv - och framför allt död. - Även om man inte ser så mycket av Ystad den här gången så vill jag ha det där småstadsperspektivet kvar, säger Rolf Lassgård. Han blir aldrig van, utan påverkas varje gång som om det var den första. I komedin "Önskas" och Colin Nutleys "Gossip" var Marie Richardson och Rolf Lassgård ett par, och hon fann det angenämt att spela mot honom igen. - Rolf är precis som man tror att han ska vara, beskriver hon. Stöttande, öppen och generös. - Han får en att känna sig viktig. Och så är det med alla bra skådespelare.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons