Annons
Nyheter

Favoritfall gör Melodifestivalen öppen igen

De som stod i rampljuset innan Melodifestivalen har hittills hamnat i skuggan av skrällande konkurrenter efter de två senaste deltävlingarna. - Favoristskapet går in i absurdum ibland, och då tror jag att folk går en annan väg, säger Christer Björkman, Melodifestivalens tävlingsproducent.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

För inte har Christer Sjögren och bröderna Rongedal haft lägst odds när spelbolagen tippat vinnare, och förra helgen hamnade storfavoriterna Carola och Andreas Johnson i andra chansen tillsammans med Ola.- Är det någonting som svenskar inte gillar är det att någon talar om för dem vad de ska tycka, säger Christer Björkman.Han menar att främst kvällstidningarna skriver folk på näsan ibland när de tycker till och utser vinnare i förväg. Det ger en motreaktion som visar sig i var tittarna lägger sina röster.

- Det kan också handla om att man lutar sig tillbaka och röstar på sitt andrahandsval, det man tycker är lite roligt och annorlunda, och låter de andra göra jobbet.

Annons

En tredje orsak som bidrar till fiaskot är enligt Christer Björkman att artisten helt enkelt inte kan leva upp till de höga förväntningarna.

Till helgens deltävling i Linköping är BWO utsedda till de stora favoriterna. De är med för tredje gången. Sist förlorade de mot Carola i finalen 2006.

- När vi var med första gången visste vi att vi inte skulle vinna, det var bara ett bra exponeringstillfälle. Som etablerad artist tar man mycket större risker genom att vara med, säger Alexander Bard och fortsätter:

- Nu är vi favoriter i förhandssnacket och då blir det ju fiasko om vi inte går vidare. Så nu måste vi vara med och slåss, annars ska man inte ställa upp alls.

Han menar att Melodifestivalen förändrats mycket de senaste sex åren och att artisterna inte längre tävlar inom samma genre.

- Själva röstningen är extremt svår att förutse för det har ingenting att göra med det man gör som artist under årets andra 364 dagar.

Etablerad eller inte. Någon måste vinna tittarnas röster.

- Jag tror att artisten måste vara väldigt direkt och förmedla charm och glädje. Du kan komma från ingenstans, och förvaltar du dina tre minuter rätt kan du som Marie Lindberg nocka jättekända artister och gå direkt till final, säger Christer Björkman.

Emma Ågrahn

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons