Annons
Nyheter

Färgskimmer för alla sinnen

Fågelsång, jazz och några av konsthistoriens längsta titlar. Ex-trelleborgaren Tom Olsson visar sina färskaste fångster av "nyimpressionistiska ögonblick" på Trelleborgs museum.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Konstnären Tom Olsson firar dubbelt jubileum. Dels har han precis fyllt 70, dels är det 60 år sedan han ställde ut på Trelleborgs museum första gången.
Konstnären Tom Olsson firar dubbelt jubileum. Dels har han precis fyllt 70, dels är det 60 år sedan han ställde ut på Trelleborgs museum första gången.Foto: Tomas Nyberg

Det där med ögonblick, inte "ögonblicksbilder", är viktigt för Tom Olsson. Fångad som han är av de franska impressionisternas förmåga att levandegöra ett motiv och bevara ett flyktigt synintryck.

– Ett "ögonblick" för mig kan vara tre-fyra timmar, säger Tom Olsson. Mina bilder kommer inte till som fotografier, utan de växer fram medan jag sitter på stället, lyssnar på havets vågor, känner doften av raps och kanske hör en traktor i fjärran.

Annons

De naturinspirerade målningar som Tom Olsson sedan skapar i akryl, företrädesvis under vinterhalvåret och med vägledning av en skiss eller akvarell, de ska vara en upplevelse för alla sinnen. Inte bara ögat.

Därför hör man på utställningen också kvittret av talgoxe och blåmes i gamla tingshusets salar. Inspelat av konstnären själv från fönstret till hans ateljé i Simrislund på Österlen, ett solkattsblänk från havet. Och går man fram till en av målningarna med havsmotiv, sätter en rörelsesensor genast igång vågskvalp.

– Vågskvalp? Fågelkvitter? Här finns inget sånt, blånekar Tom Olsson. Det måste vara du som upplever det när du ser bilderna.

Före detta reklammannen Tom Olsson är född och uppvuxen i Trelleborg, men flyttade iväg redan i skarven mellan 1950- och 60-tal. Numera bor han i Malmö och på Österlen, där han även håller akrylkurser.

Han har precis fyllt 70, och kan göra lite vad som faller honom in. Framför allt satsa på konsten, som han under sitt yrkesliv fick hålla till lediga stunder.

Det senaste året har Tom målat akryler, stora sådana, till utställningen som öppnar imorgon fredag. Känner han för att måla hav så jobbar han lite med ett sådant motiv, känns det mera åker och äng går han loss på ett annat. På så vis kan en tavla ta ett par månader. Eller så lägger Tom ner målarkniven, som han numera alltid jobbar med för att göra sina tjocka färgpålägg, och tar upp trombonen en stund.

Musiken, och kanske framför allt jazzen, är nämligen Tom Olssons andra stora kärlek. Han spelade med Trelleborgs Musikkår och Storband, tills han fick problem med tinnitus. Trombonen är dock återupptagen nu. På fredag spelar han själv på sitt vernissage, med New Orleans-jazzbandet South Side Jazzmen.

– Fantastiskt roligt för mig att få ställa ut här, säger konstnären. Jag är ju gammal trelleborgare, och har spelat med Trelleborgs Musikkår i över 50 år.

– Jag ställde faktiskt ut på Trelleborgs tingshus för 21 år sedan, men aldrig trodde jag att det skulle bli en så fin konsthall av det.

Titlarna är ett kapitel för sig. Som för att ytterligare förstärka ögonblickets uttryck bär målningarna namn efter vad som for genom konstnärens huvud när han skapade. Som "Ett ögonblick som högljutt saluteras av trut och mås. Men ålfisket var bättre förr." Eller "Doften av fuktig mylla har inte nått halvvägs till stranden innan de objudna gästerna smörjer kråset."

Annons

– Skuggor, ljus och färg är centralt för mig, berättar konstnären.

Något han skyr, däremot, är "rena" färger som inte sammanfogats av en mängd små knivsuddar, likt pixlar på en datorutskrift, och vars färgupplevelse blir fullständig först när man betraktar på lite håll.

– Annars blir det helt livlöst för mig, förklarar Tom Olsson.

Enligt Tom Olssons egna pressklipp skrev faktiskt TA om honom redan 1951, när han som tioårig elev ställde ut på Trelleborgs museum. Han var "en talang som, om hans utveckling går i rätt riktning, skolan och staden torde få heder av."

Ja, vad var det vi sa.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons