Annons
Nyheter

Färgsatta toner och poetiska berättelser

Ulla Göranssons målningar går i olika starka toner – eller i tonarter, som en italienare upplevde. Mötet med honom inspirerade henne så mycket att hon började skapa i en betydligt mer abstrakt stil än tidigare.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2011
Ulla Göransson bygger sina nya verk på berättelser. Den färgstarka stora handlar om hennes mormors liv.
Ulla Göransson bygger sina nya verk på berättelser. Den färgstarka stora handlar om hennes mormors liv.Foto: Ingemar D Kristiansen

I Höllvikens konsthall håller Ulla Göransson på att hänga två olika typer av oljemålningar. På ena sidan dominerar hennes gamla stil, med dova färger och klara motiv. På andra tar hennes nya färgstarka collage plats.

En italiensk musiker som kände att hon målade i olika tonarter fick henne att se skapandet i ett nytt ljus. Efter det mötet har berättandet blivit mer centralt i Ulla Göranssons konst. I några av hennes tavlor ryms långa historier, i andra skildras små ögonblick.

Annons

– Jag lägger ofta in en människas liv i bilden, säger hon och berättar om detaljer som tar plats i berättelsen om hennes mormor.

Brev från maken, en bit av ett garnnystan och hönsfjädrar samsas med starka färger.

– Ju mer man är tillsammans med tavlan ju mer kommer man förstå.

På lördag och söndag är det vernissage för Ulla Göranssons tredje utställning i konsthallen intill Fotevikens museum.

– Det är roligt att kunna presentera det här nya. Om konstnären utvecklas tycker jag mycket väl att man kan ställa ut samma konstnär tre år i rad, säger Ronny Johnsson som driver Höllvikens konsthall.

Ulla Göransson har ett eget galleri på sin gård i Gärds Köpinge utanför Kristianstad, där hon har gott om utrymme att släppa lös sin kreativitet. Att veta exakt vad som händer härnäst är inte hennes grej.

– Tänk vad spännande det är med människor. Vi vet aldrig allt om någon, och vem vet vad som händer nästa utställning?

Utställningen i Höllvikens konsthall pågår till och med den 28 augusti.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons