Annons
Nyheter

Fantasifullt i Västra Ingelstad

Fantasin är verktyget. Sedan spelar teknikerna mindre roll. Så resonerar konstnären Anita Nilsson Billgren om sina verk när hon ställer ut på nyöppnade Galleri Apropå under augusti.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

BILD: JEANETTE LARSSON Efter utställningar i Bryssel, hemstaden Malmö och på Moderna museet i Stockholm har Anita Nilsson Billgren landat i Västra Ingelstads gamla prästgård med en samling tavlor. Anledningen till besöket är högst personlig. - Det är min dotter som äger galleriet och hon ville så gärna visa målningarna som hon vuxit upp med. Så urvalet är hennes, säger Anita Nilsson Billgren i en utställningslokal där det fortfarande luktar nymålat. - Det är som en tillbakablick, fortsätter hon. Tavlorna som omger henne är ett urval ur hennes hittills 40-åriga konstnärsbana. De representerar olika perioder och tekniker, till exempel mörka oljemålningar, livliga kritteckningar och ljusa akvareller. Allt är hämtat direkt ur fantasin, en källa som aldrig sinar. - Jag är alltid inne i någon sorts process. Då behöver inte fantasin så mycket näring. Det mesta föds i vardagen, då allt är lite småtråkigt, säger Anita Nilsson Billgren. Som exempel tar hon några teckningar i krita från slutet av 60-talet. De står fortfarande på golvet i väntan på att bli upphängda. Vilda djur och exotiska växter trängs mellan ramarna. - De här målade jag när jag var nybliven mamma. Eftersom jag inte kunde resa då blev det i stället resor i fantasin. Fantasifull är även hennes målning av Venedig, en plats som hon aldrig besökt men ändå avbildar med karaktäristisk silhuett. Men någonting stämmer inte med den vanliga bilden av staden. Anita Nilsson Billgren vill ge en annan version av verkligheten. - Venedig representerar civilisationens högborg. Här avbildas staden övergiven. I stället för myllrande folk har aporna tagit över. Utställningen börjar med vernissage 7 augusti och pågår fram till den 29 augusti.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons