Nyheter

Fantasifulla akvareller i Höllviken

Hon har vistats i Höllviken på somrarna ända sedan hon var barn, men på onsdag är faktiskt första gången Margareta Berggren-Ellberg visar sin konst på orten.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - Det känns spännande, säger Malmöbon Margareta, vars familj haft sommarställe i Höllviken i fyra generationer. - Samtidigt är det ett rätt stort steg, från att sitta hemma och måla till att hänga sina tavlor på väggen här och tala om att man finns. Det ger fjärilar i magen! Utställningen på Höllvikens bibliotek inleds på onsdag 7 juli och pågår fram till 23 juli. Där visas en samling akvareller, vissa med collageinslag. Det går att hitta teman om man vill. Exempelvis är det mycket frukter - päron, paprikor och apelsiner - ibland mystiskt levandegjorda med ett forskande öga eller en mun. - Jag har blommiga händer. De blommar ut åt alla håll, säger Margareta Berggren-Ellberg. - Det roliga med akvareller är att de jävlas, säger hon drastiskt. Gör man fel så kan man inte måla över, som med olja eller tempera. Man kan bara klippa sönder och börja om. Här finns också flera subjektiva, ur sitt sammanhang plockade havsmotiv - som exempelvis båtratten som gett sig upp på land , från det blå till det gröna. Verken är gärna humoristiska, och bär fantasirika, nästan sagoliknande titlar. Som "Hittills oupptäckt art av spottande pärlmussla", som just spottar skimrande pärlor omkring sig. - En sådan vore väl inte så dum att ha i badkaret? skrattar konstnären. Hon gick som ung på Essem målarskola i Malmö, och hade ambitionen att bli konstnär. Men kärleken kom emellan, hon blev hemmafru och utbildade sig sedan till marknadsekonom för att bli säljare. Nu har hon äntligen tid att måla igen - men frågan är om hennes försäljartakter sitter i. - Att måla är lätt, att sälja målningarna är värre, berättar hon. Jag vet egentligen inte om jag verkligen vill göra mig av med mina målningar, säger hon med en lätt rysning. De rörelseformer som går att hitta i flera av akvarellerna är mjukt rundade, något som Margareta Berggren-Ellberg medger är typiskt för henne. Till och med det enda fyrkantiga motivet, "Röd knorr i en fyrkantig värld", innehåller en snirkel. - Det behöver man, när allting är så fyrkantigt: en liten röd knorr! ler Margareta Berggren-Ellberg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.