Annons
Nyheter

Falkmans vålnader blev dikt och konst

Sju vålnader från Golgata. Det är titeln på Trelleborgssonen Johan Falkmans 43 sidor långa diktsvit som ges ut i dagarna. På söndag klockan 18 läser han ur sin nyutkomna bok som handlar om sju karaktärer, som enligt den bibliska mytologin fanns i närheten av Jesus Kristus under tiden före och under korsfästelsen.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

- I min bok berättas om en vandrare som ger sig ut i världen. När han återvänder hem till Skåne, till Söderslätt där han träffar Nicodemus. Tillsammans får de uppleva en uppenbarelse när de sju vålnaderna syns på himlavalvet medan de sitter i gröngräset, säger konstnären Johan Falkman, uppvuxen på Gislövs läge, men som numera bor i närheten av Ängelholm. Uppläsningen hålls i S:t Nicolai kyrka under en timmes tid och ackompanjeras av organisten Per Frenndahl som ska spela några stycken av bland andra Johann Sebastian Bach, Fanny Mendelssohn och Wilhelm Pettersson Berger. S:t Nicolai står bakom utgivningen av boken, som har tryckts i 1 000 exemplar. Bildkonsten är hans egentliga sysselsättning, men han har sedan länge skrivit skönlitterära texter. Poesi började han skriva på allvar då han studerade måleri och konsthistoria i New York under 1990-talet. Som inramning till texten och konstnärlig komplettering har Johan Falkman gjort en teckning med kolkrita, föreställande Kristus som är omgiven av de sju vålnaderna, bestående av rövarna Dismas och Gestus, Maria, Magdalena, Johannes, Nikodemus och knektarna Stefaton och Longinus. - Alla dessa karaktärer är i grunden en personifikation av oss själva, avbilder av det egna psyket. Texten är skriven mellan januari och slutfördes för några veckor sedan. Det dröjde ett tag innan jag hittade den rätta rytmen och formen för diktverket. Jag försökte med olika versmått, men fastnade sedan för en fri form men där jag samtidigt rimmade, säger han. Musikern Nadja Ericsson ska tonsätta Sju vålnader från Golgata för solister, kör och full orkester. Går allt enligt planerna ska detta framföras någon gång nästa år.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons