Annons
Nyheter

Fakta och saga beskriver dramatisk tid

900- talet var ett händelserikt århundrade. En anonym författare har, i nära samarbete med Fotevikens Vikingamuseum, beslutat att råda bot på den tunna uppsättning litteratur som finns tillgänglig om denna mycket spännande och dramatiska tid i svensk historia.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2010
Sven Rosborn är forskningschef för Fotevikens Museum och har varit redaktör för projektet.
Sven Rosborn är forskningschef för Fotevikens Museum och har varit redaktör för projektet.Foto: 

Den plats vi i dag kallar Fotviken är rik på arkeologiska fynd från de vikingar som förr befolkade området. Genom att knyta an till de isländska sagorna, och kombinera dessa med museets egenhändigt framtagna fakta, har den hemliga upphovsmannen sammanvävt huvudpersonens upplevelser med faktiska historiska händelser. Det unika källmaterial och kunskap Fotevikens Vikingamuseum bidragit med gör boken rik på detaljer och orienterar läsaren i en värld mycket främmande från vår egen.

– Det är ofta ett problem i historiska romaner. Främst skepp, redskap och navigationsteknik brukar vara dåligt beskrivna, berättar museets forskningschef, Sven Rosborn, som fungerat som redaktör under projektets gång.

Annons

Medan vikingalitteratur vanligtvis skildrar en kort period eller händelse så spänner handlingen i "Vikingen Fote Egilsons Saga" över 34 år. Mer än ett kvarts sekel.

– Tidsperspektivet är annorlunda. De flesta böcker som finns om vikingar behandlar 800- talet eller 1000- talet. En annan, geografisk skillnad, är att vikingar i litteraturen alltid besöker Birka eller beger sig till Ryssland och härjar. Här handlar det mer om södra Sverige och Danmark, säger Sven.

Författaren är involverad i den så kallade reenactment-rörelsen. Vilken är ett slags rollspel, där deltagarna återuppbygger och återupplever en utvald del av historien. Till exempel vikingatiden. Sven Rosborn intygar att författarens kunskap om vikingar och vikingatiden är mycket stor. Önskan om att förbli anonym beror på att de personer som var upphovsmän till de isländska sagorna var anonyma. Sven Rosborn förklarar:

– Förr i tiden var man mer fokuserad på produkten än på personen bakom produkten, därför har författaren valt att inte publicera sitt namn.

Johan Silfversten Bergman
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons