Annons
Nyheter

Fabel om det moderna klädköpet

Nyheter • Publicerad 5 augusti 2011
Pascal Engman
Pascal EngmanFoto: Tom Wall

Jag kliver in i en butik belägen i de allra ängsligaste delarna av Stureplan för att köpa en skjorta. Mycket snart förstår jag att jag hamnat på en plats där man tar det här med kläder på fullaste allvar. Här hänger skjortor i olika kulörer och modeller i prydliga rader längs väggarna. En trevlig och ren man med byxorna så aggressivt högt uppdragna att jag bara ser en krage och hans lilla huvud skymta fram, ledsagar mig framför dessa dyrgripar. Vi går där och fingrar försiktigt på några skjortor, samtalar om manschettknappar och mönster. Varenda gång jag tar på en skjorta med mina händer ser han mycket plågad ut. Som om han betraktade en pornografisk akt hans mamma vällustigt deltar i.

När vi står där och fingrar på en skjorta får jag syn på en man med generöst tilltagen solbränna och ansats till tunnhårighet, vilken han ivrigt men förgäves försökt dölja genom att kamma över de glesare partierna. Han mannekängar med djup inlevelse för en kvinna i 40-årsåldern. Hon frågar hur jackan han bär känns och han säger eftertänksamt: "Jag gillar när kläderna följer mig - inte tvärtom."

Annons

Det uppstår en förvirrad tystnad. Jag blundar och väntar på ett förlösande skratt. En reaktion som visar att han framfört denna mening med spelat allvar. Kanske en blinkning som indikerar att det är ett internskämt dessa människor emellan, att de tre ska peka på mig, high fiva med varandra och förklara att de fick mig. Men när jag öppnar mina ögon för att se vad som försiggår står fåntrattarna bara och nickar allvarligt. Jag börjar misstänka att min vän kragen har erektion. Jag vill gå fram till den tunnhårige mannen som sagt dessa mycket fåniga ord, se honom djupt in i hans små råttögon. Mjukt smeka kragen på hans jacka för att plötsligt hårdhänt gripa tag i den. Skaka honom fram och tillbaka och vråla: "Din satans idiot, kläder kan inte följa dig. De har varken ben eller intellekt. De är bara kläder, de kan sitta på din kropp och skydda dig mot kyla och myggbett, men de kan aldrig, under några som helst omständigheter, följa dig varken i tanken eller i det fysiska livet."

Men det gör jag inte eftersom jag förstår att han någon bankat hans världsbild både skev och fördärvad. Stämningen är mycket märklig och förvirrande och jag känner mig illa till mods. Jag bestämmer mig för att jag inte vill stödja en rörelse där människor som talar på ett sådant sätt om kläder. Jag tror inte att den mest inbitna modebloggerska, en sådan som hör sig för med Skatteverket om hennes chihuahuahund är avdragsgill, talar på det sättet om kläder. Faktum är att jag trodde att det bara förekom i diversefiktiva former på internet, att sådant prat hörde fablernas värld till.

Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons