Annons
Nyheter

Exentriska gamla fröknar

Nyheter • Publicerad 12 februari 2007
Exentriska gamla fröknar
Exentriska gamla fröknarFoto: 

Jag har fått lite spridda kommentarer om det där med hur vi hälsar på varandra. En del tycker förstås att det var bättre förr, att vi blivit ohövliga och oartiga. Det kan jag hålla med om till viss del. Men jag har också fått andra synpunkter som handlar om klassamhälle och om feministiskt perspektiv.

Det framförda feministiska perspektivet tar avstamp i det faktum att varken i Sverige eller nere i södern har vi någon annan benämning på en man än herr, senor eller monsieur. Möjligen kan man säga "unge herrn". En man är alltid en man. En herre oavsett ålder. En herreman. Där kommer väl klassperspektivet in – vi kallade väl knappas springgrabben i köttaffären på 1930-talet för "unge herrn".

Annons

Men för att återgå till den feministiska infallsvinkeln så menar skribenten att det är bra att fru och fröken allt mer har försvunnit. De är titlar som helt hänvisar till de manliga reglerna. Att vara en fru är att vara gift och då har man status via sin man. Är mannen något extra fint så använde kvinnan till och med hans titel; typ överstinnan, doktorinnan, disponentskan och så vidare. Om inte annat så är man en "fru".

Att vara en "fröken" är inte bra, menar den feministiska skribenten. Det vet väl alla hur en gammal fröken är. Oskuld, förgrämd, på glasberget, torr och tråkig och alldeles hopplös. Har man inte blivit gift då är man ingenting.

Men även här finns ju undantag. En skolfröken uppbar trots allt en viss status och respekt. Och äldre fröknar med mycket pengar som härskade på stora gårdar eller rent av slott gjorde man klokt i att visa vederbörlig respekt. Särskilt om man var en presumtiv arvtagare.

Och en äldre, stenrik fröken kunde ta sig stora friheter och hinka sherry, röka cigarr, ha mystiska vanor, införskaffade i Orienten eller Afrika under resor, och vara allmänt oförskämd och grov i mun.

Även kvinnor som blev änkor hade kvar sin mans status. Och om man ville kunde man ersätta mannens titel med änketiteln. Men en änkeman hade ingen status. Han vara bara en stackare tills han skaffat en ny, helst ung fru. Vilket skedde snabbt och enkelt förr i tiden – om man var en herreman förstås.

Själv har jag alltid varit förtjust i gamla exentriska fröknar – hade de bara pengar så levde de säkerligen ett bra liv med stor frihet. Kommentarer?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons