Nyheter

Ewald och Stjernberg i final

Ett blandat gäng artister med allt från ballader till klubbhits möttes i Andra chansen i Karlstad. Men det var de dansande hjärtekrossarna som segrade; flickidolerna Robin Stjernberg och Anton Ewald knep de två sista finalplatserna.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2013
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Han var storfavorit inför deltävlingen i Göteborg men rutinerade Louise Hoffsten snuvade 19-årige Ewald på finalbiljetten med sin bluesrock. Då anklagades han för att ha mimat sig igenom sitt nummer och många menade att det var hans bristande sång som fällde honom den gången. I Andra chansen skippade han den omdiskuterade volten och gjorde allt för att visa att han visst kunde sjunga - och det höll hela vägen - Ewald slog ut Behrang Miri i duellen och får chans att krossa fler tonårshjärtan i finalen nästa vecka.

Väldigt rörd

När det stod klart att han gått vidare var Anton Ewald så tagen att han knappt kunde prata. Han både skrattade och grät under segerintervjun.

- Det känns jättebra, men jag trodde faktiskt inte att jag skulle gå vidare. Det är därför jag är så rörd nu.

Kvällens andra segrare är även han förhandsfavorit och flickidol. Robin Stjernberg vann duellen mot Martin Rolinski och yoghurtburen och fick en biljett till finalen. 2011 fick han se sig besegrad i "Idol" av Amanda Jenssen men i Andra chansen var han en stark vinnare.

Accepterad som artist

Ända sedan den fjärde deltävlingen i Malmö har den 22-årige Hässleholmskillen kaxigt talat om att han tror på sig själv, sitt nummer och sin låt och att han har stora chanser att gå till final, men under fredagens genrep inför publik skymtade nervositeten fram. När det väl gällde lyckades dock Robin Stjernberg charma till sig rösterna.

- Jag känner att jag har världen för mina fötter nu, för jag har blivit accepterad som artist och är inte den där coverkillen. Det är så stort för mig, sade han efter tävlingen.

Att ställas mot veteranen Martin Rolinski var också en pärs.

- Jag trodde att jag var körd. Han är så folkkär och omtyckt och man har ingen uppfattning om hur man själv ligger till.En finalkvinna

Efter den första röstningen åkte Eric Gadd, Cookies N Beans och Caroline af Ugglas ut. Och i nästa omgång försvann även Tone Damli och Erik Segerstedt. Kvällens resultat innebär att Louise Hoffsten blir den enda kvinnan i finalen nästa vecka och att fyra solosjungande, hjärtekrossande ynglingar - David Lindgren, Ulrik Munther, Robin Stjernberg och Anton Ewald - ställs mot varandra.

Inte sedan Ingvar Wixell sjöng alla sex låtarna själv 1965 har det varit så få kvinnor i final i Melodifestivalen.

Startordning i finalen i Friends Arena den 9 mars:

1. "Tell the world I’m here": Ulrik Munther"

2. "Skyline": David Lindgren

3. "Falling": State of Drama

4. "Begging": Anton Ewald

5. "Only the dead fish follow the stream": Louise Hoffsten

6. "Bed on fire": Ralf Gyllenhammar

7. "En riktig jävla schlager": Ravaillacz

8. "Copacabanana": Sean Banan

9. "You": Robin Stjernberg

10. "Heartbreak hotel": YOHIO

TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.