Annons
Nyheter

Evenemang till tusen

Bland dem som kommer att fira "Trelleborg till tusen" med trelleborgarna i juni finns The Boppers och presidentens katter. Den finska presidentens, alltså.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2012
Boppers kommer för att fira Trelleborg till tusen. Med en logisk koppling till den utställning av 50-talsbilar som äger rum på Stortorget 5 juni. (Bilden från 2003).
Boppers kommer för att fira Trelleborg till tusen. Med en logisk koppling till den utställning av 50-talsbilar som äger rum på Stortorget 5 juni. (Bilden från 2003).Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
En barnakt som aldrig setts i södra Sverige ännu, finska musik- och ballongduon "presidentens katter", svansar in under firandet.
En barnakt som aldrig setts i södra Sverige ännu, finska musik- och ballongduon "presidentens katter", svansar in under firandet.Foto: Presidentens katter

Trelleborg till tusen? Var det inte 750-årsjubileum alldeles nyss? Jo.

Den nya sammanräkningen bygger dels på stadens dokumenterade ålder (755 år), dels på hur många år som gått sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter (145). Plus åldern på Trelleborgs verkliga landmärke, gamla vattentornet, 100 år i år.

Annons

Ingrid Wall, kommunens informationsdirektör och "generalska" för evenemanget, är den första att erkänna att sammanräkningen är en smula krystad. Men en anledning att fira är en anledning att fira.

– Det blir i alla fall fest till tusen, säger Ingrid Wall med glimten i ögat.

Listan över evenemang är diger, och växer ännu. Sammantaget ska de utgöra ett skyltfönster för vad Trelleborg är och vill vara, enligt Ingrid Wall.

– De flesta här i stan vet ju att Trelleborg har mycket att erbjuda. Men det finns kanske folk i Sjöbo eller Billeberga som skulle må bra av att få veta mera, säger hon.

Ryktet om "staden man åker till för att åka härifrån" ska få en motbild, när kommunen, näringslivet och föreningarna kraftsamlar för att putsa varumärket Trelleborg.

Följaktligen blir det, med start lördag 2 juni, en vecka av festligheter och evenemang centrerade kring Stadsparken, Stortorget, Trelleborgen och Centralstationen.

2 juni får ett barn- och ungdomstema, med bas i Stadsparken. Exempelvis blir det musikfest med lokala band och efterföljande disco under stjärnorna. För de vuxna rundas kvällen av med en nostalgirik 60-talskväll på Parken.

Söndagen den 3 juni har temat "livet på landet", en föreningsdag med en rad aktiviteter i byarna. Skolbussar kommer att gå i en slinga som man kan hoppa av och på efter behag.

Under veckan som följer blir det fler till tusen-evenemang. Exempelvis är sångerskan Ana Bela, som tävlat för Makedonien i melodifestivalen, inbjuden att sjunga med Söderslätts musikkår. På Nationaldagen 6 juni blir det stor föreningsparad, med kulmen i operatenoren Joachim Bäckströms framförande av nationalsången.

Konsten har sin givna plats. På Köpmansmagasinet i Smyge bygger konstnären Bertil Sjöberg upp sin installation "Labyrint." Och kulturföreningen Öppna sinnen ordnar en riktig happening genom att ställa upp 100 vita dukar på 100 stafflier, på rad ifrån Trelleborg Övre ner till Hamngatan, där trelleborgarna ska få uttrycka sig fritt. Resultatet ska auktioneras sedan ut, till fromma för barn och unga.

Annons

Algatans gågatuavsnitt kommer att befolkas dels av gatumusikanter, hitskickade av vänorten Holbæk, dels av en matmarknad. Kören Cum pane ska vandra runt och hålla spontankonserter.

Att jobba med tusen-projektet har varit, och är, givande, tycker Ingrid Wall:

– Framför allt är det roligt att jobba med föreningsmänniskor som vill mycket, och är besjälade av att visa upp de goda sidorna av Trelleborg.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons