Annons
Nyheter

Eva Dahlgren vill skava lite men inte vara mesig

Eva Dahlgren är fortfarande hela Sveriges blekta blondin. Nya Skivan "Snö" kommer i höst och för att kunna skriva riktigt bra måste hon ha självförtroendet på sin sida. "Det är underbart när man hamnar i flödet av att känna sig intelligent, snygg och smal samtidigt. Ofta räcker det bara några dagar och sen undrar man varför man gör det här igen", säger hon.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2005

Efter en karriär där Eva Dahlgren gått från avig, blyg och klurig sångerska till en av de största popstjärnorna i Sverige med tillhörande uppmärksamhet, gick hon på sin första riktigt stora artistiska nit för två år sedan. Det var då hon slog sina påsar ihop med systrarna Mija och Greta Folkesson. De kallade sig för Buddaboys och skivan "Lost peoples area" blev rejält sågad och inte heller någon försäljningsmässig framgång.

– Hela den långa inspelningsperioden var fantastisk. Att få vara en del av en grupp efter att ha varit frontfigur i tjugo år var underbart och jag tycker skivan lät bra. Men efteråt inser jag att varför skulle det funka den här gången med en artist som vill ingå i en grupp? Det är ingen som vill ha det så, bara jag och bandet. Då blev jag arg men nu kan jag förstå kritiken samtidigt som jag tycker att det var lite ogint. Om en artist aldrig får prova och gå andra vägar kan den aldrig växa. Varför måste man slå på allting, undrar Eva Dahlgren. Hon och hustrun Efva Attling får sedan länge finna sig i att vara påpassade och iakttagna. Eva Dahlgren har levt i offentligheten i mer än 25 år och tycker att offentligheten äter upp folk. Hon beskriver det som att man måste hålla sig undan den där draken och inte tacka ja till förslag som man lockas av att för att man känner sig upplyft och uppskattad för stunden.

Annons

Som allra störst var Eva Dahlgren i svallvågorna efter "En blekt blondins hjärta" som kom 1991.

– Det var ju dit jag hade strävat men jag vet inte om jag vill dit igen. Det är något med den sortens framgång som inte är friskt. Jag blev en odräglig människa av att bli uppassad och jag tappade verklighetskontakten. Sen insåg jag, tänker inte berätta hur det var, men jag fick mig en riktig tankeställare. Jag kunde inte behandla folk så och jag kände att det var nog och la av ett tag efter det, säger Eva Dahlgren.

I en studio på Södermalm i Stockholm repar hon och bandet inför allsången på Skansen (läs: i tisdags) men framförallt för en spelning i Helsingfors senare i augusti. Och med start i november väntar en konserthusturné i Skandinavien. Nya skivan "Snö", producerad av Lars Halapi, kommer den 12 oktober och själv tycker hon att det låter "mjukt men kärvt, det låter som jag".

– Det var ett sound jag letade efter. Något som är rofyllt och fyller mig med mjuka, sköna känslor. Men det måste skava lite också. Det får inte bli mesigt, säger Eva Dahlgren som ser textskrivandet som ett arbete som tar så mycket kraft att "man försvinner från verkligheten under den perioden så texten ska skrivas", menar en solbränd och sommarklädd Eva Dahlgren. (TT Spektra)

Martin Röshammar

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons