Annons
Nyheter

Europe spelar med Deep Purple på Öja i sommar

För ett par veckor sedan blev det klart att de brittiska hårdrocksveteranerna i Deep Purple blir sommarens stora konsertsatsning på Öja slottsruin. Först var det tänkt att Thin Lizzy skulle följa med som förband, men de planerna sprack. Sedan dess har arrangören KB letat efter ett lämpligt ersättningsband. Nu är letandet klart. Det blir Joey Tempest och vapendragarna i Europe som spelar tillsammans med Deep Purple på Öja Slottsruin 9 augusti.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008
Joey Tempest då, under storhetstiden, på en spelning på Johanneshovs Isstadion 1986... @08 Bildbyline:Bild: Tomas Oneborg/scanpix
Joey Tempest då, under storhetstiden, på en spelning på Johanneshovs Isstadion 1986... @08 Bildbyline:Bild: Tomas Oneborg/scanpixFoto: 
Basisten Roger Glover och gitarristen Steve Morse i Deep Purple.
Basisten Roger Glover och gitarristen Steve Morse i Deep Purple.Foto: 
Det blir svenska Europe, som återförenades 2004, som spelar förband till Deep Purple på Öja Slottsruin 9 augusti. Från vänster: John Levén. Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John Norum
Det blir svenska Europe, som återförenades 2004, som spelar förband till Deep Purple på Öja Slottsruin 9 augusti. Från vänster: John Levén. Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli och John NorumFoto: 
... och Joey Tempest nu, från en konsert på Rockefeller i Oslo 2004. Bild: Scanpix
... och Joey Tempest nu, från en konsert på Rockefeller i Oslo 2004. Bild: ScanpixFoto: 

– Europe var vår egen idé. Vi kontaktade bandet och de var intresserade. Nu har vi precis fått bekräftat att de spelar som special guest till Deep Purple, säger Kristian Kornhag på KB.

Varför de kom att tänka på Europe har Kristian ett enkelt svar på.

Annons

- För att de är Sveriges genom tiderna största rockband, säger han.

Även KB-ägaren Totte Lundgren är nöjd att få Europe till Öja i sommar.

– När Thin Lizzy hoppade av var vi tvungna att hitta en bra ersättning, för vi ville ha ett starkt andraband. Och Europe känns som ett mycket bättre alternativ. De gjorde en kanonkonsert på Nalen för ett par veckor sedan, och det känns som att de fortfarande är fräscha och har mycket att ge, säger Totte Lundgren. Europe bildades i Upplands Väsby i början av 80-talet, först under namnet Force. De bytte namn till Europe 1982 och släppte sin självbetitlade debutskiva året efter. Men det var först ett par år senare, med bandets tredje skiva The Final Countdown, som Europe fick sitt stora internationella genombrott. Skivan har sålts i över 8 miljoner exemplar världen över och singeln The Final Countdown låg etta på topplistorna i 26 länder.

1992 gick medlemmarna skilda vägar, för att återförenas igen 2004. Sedan dess har bandet släppt skivorna Start from the Dark och Secret Society. Europe anno 2008 består av idel kända namn från 80-talets glansdagar, med Joey Tempest på sång, John Norum på gitarr, John Levén på bas, Mic Michaeli på klaviatur och Ian Haugland på trummor.

Europe spelar också tillsammans med Deep Purple, när de gör en konsert på Cloetta Center i Linköping 8 augusti. Biljetterna till konserterna släpptes i förra veckan.

Emil Sandgren

emil.sandgren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons