Annons
Nyheter

Euphorijaaaa! - Loreen vann i Baku

Den svenska favoriten höll för trycket och segrade i Baku.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2012
Foto: 

Loreen står för den femte blågula segern i schlager-EM med sin "Euphoria". "Det känns helt fantastiskt, det är galet. Jag fattar ingenting", säger Loreen. (TT Spektra)

Det stora glädjekaoset utbröt efter Loreens förkrossande seger i schlager-EM. Mitt i känslostormens öga satt Loreen - och fattade ingenting.

Annons

– Det kändes som att vara i ett vakuum. Tiden stod stilla, säger hon till TT Spektra.

Hon beskriver det som att hon först inte förstod hur stor ledning hon egentligen hade.

– För att vara helt ärlig så trodde jag att det bara var juryns poäng som lästes upp. Sen så skulle folkets poäng komma. Men jag tror jag fattade det efter 40:e landet (av 42 som delade ut poäng).

TT Spektra: Vad sa ni till varandra i green room när du fattade?

– Att det här är helt sjukt. "Det är helt sjukt, helt sjukt. Det är helt sjukt, det är helt sjukt...".

Men Christer Björkman, schlagerexpeten och Melodifestivalens producent förstod snabbt åt vart det lutade.

– Jag förstod det ganska tidigt. För vi fick poäng från länder vi inte brukar få poäng av. Och när vi fick vår första tolva så tänkte jag: "Herregud, vi vinner det här"!, säger han till TT Spektra.

Efter två veckor i Azerbajdzjan som inte bara handlat om musik utan även fått Europa att rikta fokus mot människorättsfrågorna i det annars lite bortglömda landet. Och där hon själv drogs in i en mindre diplomatiskt kris efter att ha besökt ett par människorättsorganisationer stod hon där som en överlägsen vinnare.

Loreen har försökt komma undan pressen och trycket på henne.

– Jag sov mycket, åt mycket och försökte tänka på att det här är något vi skapar tillsammans. Då blev jag mindre nervös. Egentligen är jag blyg.

Annons

Omröstningen blev egentligen aldrig spännande. Serbien och Ryssland turades om att vara tvåa, men blev ganska snabb akterseglade.

Europa enades som sällan annars kring en enda favorit. Loreen fick hela 18 tolvor av de röstande länder - och krossade därmed rekordet. Italien var ensamma om att inte ge Sverige poäng av 41 länder.

Ett drömläge för en Europalansering.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag är så himla glad att det är så många som fattar vad jag ville säga, säger hon.

Svenskan fick 372 poäng och vann med hela 113 poäng före Ryssland och Serbien.

Loreens "Euphoria" är skriven av Thomas G:son och Peter Boström.

Därmed fullbordas en fantastisk comeback för 28-åriga Loreen, en artist som sedan hon kom fyra i "Idol" 2004, varit borta från den stora scenerna tills i fjol då hon gjorde comeback i just Melodifestivalen med "My hearts is refusing me".

Loreens seger markerar den femte svenska segern i tävlingen och den första sedan Charlotte Perrellis 1999.

Den svenska segern är frukten av ett långt och målmedvetet arbete. 2002 gav SVT:s dåvarande nöjeschef Svante Stockselius en viss Christer Björkman uppdraget att modernisera den något dammiga Melodifestivalen. Christer Björkman är i dag Melodifestivalens producent och leder den svenska delegationen i Azerbajdzjan. SVT infördes deltävlingar, ett system som plockades upp i den europeiska tävlingen som sedan 2008 inleds med semifinaler.

Björkman var helt överväldigad efter segern i Baku.

Annons

– Jag är galet lycklig och stolt! Det här är varje kreatörs största dröm - att det man har skapat uppskattas av så många, säger han till TT Spektra.

– Resan startade redan i juni förra året med låten, hitta den perfekta artisten, övertyga Loreen och sedan iscensätta numret.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var snabbt ute och gratulerade Loreen:

"Stort grattis Loreen! Vilken överlägsen seger. Den bästa låten och ett fantastiskt uppträdande. Nu ser vi fram mot nästa års final i Sverige!", skriver Reinfeldt i ett uttalande.

I och med Loreens seger står det klart att Sverige arrangerar nästa års schlager-EM. Finalen hålls den 18 maj och semifinalerna alltså den 14 och 16.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons