Annons
Nyheter

EU mörkar antipiratplan

Hårdare tag mot dem som bryter kopieringskydd och större ansvar för internetleverantörer. Idag granskar EU, med Sverige i spetsen, nya kontroversiella förslag till åtgärder mot nätpirater.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009
Foto: 
EU håller korten tätt intill kroppen i Acta-förhandlingarna.Foto: 

Under fredagen ska EU:s rådsgrupp för immaterialrätt diskutera ett nytt förslag till nya, kontroversiella åtgärder mot upphovsrättsintrång på internet. Förslaget, som presenterades på ett möte i Seoul i Sydkorea i början av november, ryms inom det pågående arbetet med det internationella handelsavtalet Acta.

EU representeras i förhandlingarna ordförandelandet Sverige, och diskussionerna i Bryssel idag leds av justitiedepartementets kansliråd, Stefan Johansson, som belagts med munkavle.

Annons

– Jag kan prata om det på ett väldigt allmänt plan, utan att gå in på några enskilda detaljer, säger han.

Förslaget är hemligt, och de medier som begärt ut handlingarna från departementet, däribland Sydsvenskan, har fått svarta sidor tillbaka med motiveringen att det "skadar landet om uppgifterna röjs".

Enligt den information som ändå läckt är förslaget lagt av USA och bygger till stor del på amerikanska upphovsrättslagar.

Stefan Johansson kan inte verifiera uppgifterna, men han bekräftar att det som just nu diskuteras gäller kopieringskydd och internetleverantörers eventuella ansvar vid upphovsrättsintrång.

– Det jag helt säkert kan säga är vad Sverige tycker, och det är att vi vill ha en reglering som ryms inom ramarna för den lagstiftning vi redan har, säger han.

Ryms det förslag som ni nu ska diskutera inom de ramarna?

– Det kan jag inte kommentera.

Daniel Westman är doktorand vid Stockholms universitet och forskar om internetleverantörers rättsliga ställning. Han säger att om förslaget är en kopia av amerikansk upphovsrättslagstiftning blir det problem för Sverige att acceptera det.

USA kräver nämligen att internetleverantörer har en policy mot användares upphovsrättsintrång, något som Sverige saknar.

– Där kan det bli gnissel i maskineriet, säger Daniel Westman.

Annons

Han varnar dock för att dra för långtgående växlar på den information som cirkulerar, men tycker samtidigt att förhandlingarna borde ske mer öppet.

– Det har uppstått en massa förvirring och misstro. Det finns en tradition av sekretess inom handelsavtal, men i det här fallet berör det vanligt folk och grundläggande rättigheter på ett annat sätt än frågan om vilka åtgärder tullen ska få vidta om det kommer en container med misstänkta piratkopior till en europeisk hamn.

Även för Stefan Johansson är sekretessen som omgärdar förhandlingarna ett problem.

– Vi är ett antal länder, bland annat Sverige, som under väldigt lång tid påpekat vikten av att offentliggöra så mycket som möjligt av de här förhandlingarna. Tyvärr är det inte alla som håller med om att det är en bra idé. Sekretessen leder till spekulationer som har skadat hela projektet som sådant.

Nästa gång samtliga parter samlas för att förhandla om Actaavtalet är i januari i Mexiko. Då ska EU ha enats om sin inställning till det förslag som gäller internet.

Andreas Mattsson
Arvid Jurjaks
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons