Annons
Nyheter

Ett urval av Piratens bästa formuleringar

Nyheter • Publicerad 8 juli 2008
Ett urval av Piratens bästa formuleringar
Ett urval av Piratens bästa formuleringarFoto: 

Vi är många som gärna svänger oss med citat ur Fritiof Nilsson Piratens böcker. Och sällan blir det riktigt rätt. Mest frekventa är väl citaten: "Det finns ingenting som inte har hänt, men mycket som inte har berättats". Och: "Saga väves på sanningens varp".

Nu har det kommit ut en bok med enbart citat ur Piratens böcker och det är Piratenkännarna Per-Erik Sjösten och Mikael Persson som gjort urvalet och det är Kabusa böcker som gett ut den. Det är en trevlig liten bok men jag gillar inte namnet: Piratbubblor – det är för tillgjort.

Annons

Men jag gillar kapitelindelningen som gör att man lätt hittar sina favoritcitat. Självklart söker jag mig direkt till rubriken Om mat och dryck och tillåter mig att återge ett lite längre citat av hög klass:

"Viktoria bär in ett fat gyllenbruna fläskkotletter. Prosten sluter ögonen för att ej distraheras av den läckra synen men när han slutat bedja ser han på fatet utan falsk känslolöshet och skyndar att sticka servetten under hakan. Han lägger för mig en stor kotlett och serverar sig själv två och hans gom vattnas redan när han känner paneringen brista som skört knaperskinn under kniven. Den färska potatisen ångar i sin karott och saladjären med gröna gurkor, vit syltlök och röd peppar är ett lysande stilleben mot bordets oklanderliga linneduk.

När prosten skänker i bourgognen ser han med välvilja på fröken Viktoria och komplimenterar:Bland mästerverken inrangerar jag hädanefter den panerade fläskkotletten!" (Ur Vänner emellan)

Vad säger ni? Piraten var en jäkel på att beskriva lustfyllda matupplevelser. Egentligen borde den bästa matbeskrivningen överhuvudtaget i svensk litteratur varit med, den där Piraten beskriver smörgåsbordet på Hotell Horn i Malmö i boken Bock i Örtagård men den beskrivningen är ett helt kapitel lång och hade tagit upp halva citatboken. Men det här fick plats:

"Värden serverade själv pannkakan direkt från det heta järnet. Han gnolade med slutna läppar en melodi som lät spelad på kam och då han kom fram till bordet förde han stekpannan till näsan, andades in genom vidgade näsborrar och sken upp i välbehag över sitt eget verk. Innan han bjöd anrättningen pudrade han den med en nypa skuren gräslök." (Ur Tre terminer)

Det måste ha varit en äggakaka som han beskev, detaljen med gräslöken är något som ofta glöms bort.

Och till sist är det bara att citera Fritiof Nilssons Piratens egen beskrivning över sitt författarskap: "Den som tittar i kulissen, ser komedien också i det tragiska." (Ur Bokhandlaren som slutade bada).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons