Annons
Nyheter

Ett torg som lever

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007
Ett torg som lever
Ett torg som leverFoto: 

Det är jättekul att man satsar på att bjuda på underhållning på torget i min lilla stad Ystad. Och det är tur att vi har en lång, skön vinter framför oss då vi citybor vid torget äntligen får sova.

Madrid kallas för staden som aldrig sover, med rätta. Men Ystad kommer inte långt efter. I sommar har de sista rumlarna lämnat min gata framåt halv fyra-fyra på morgonen och en stund efter sex kommer den stora sopmaskinen väsande och slamrande likt ett filmmonster. Alltså några få timmars tystnad, som vi alla är glada för.

Annons

Ty efter sopmaskinen tar den nya dagens liv fart på allvar. Bagarbilen är diskret och den hör jag bara om jag redan är vaken. Men när sopbilen kommer då är det allvar, särskilt när det handlar om att dumpa några hundra tomglas. Det är ett helt obeskrivligt ljud när flaskorna rasar ner i sopbilens container, det låter som en jättehand krossar alla rutorna i ett gigantiskt tomatväxthus. I går morse var det dessutom flera olika omgångar.

Framåt åttatiden är det dags för karavanen av varubilar att glida in under mina fönster. Många av dem backar in eller ut och då kan vi njuta av det starka varningsljudet: Pip.pip, pip, pip, fast mer som PIP, PIP, PIP. Brandvarnaren låter som fågelsång i jämförelse. Inte sällan bildar varubilarna kö på min gata och då slår man sällan av motorerna. Efter en stund kommer det doftslingor av disel upp till mitt sovgemak och blandar sig med de backande pip-ljuden.

Och när man drar en handtruck över gatstenarna uppstår ännu fler intressanta ljud, det rasslar och dånar och gnisslar i olika oktaver och ljudstyrkor. Jag har faktiskt funderat på fullt allvar att spela in alla morgonljuden och sätta samman dem som ett musikstycke.

När morgonen går mot förmiddag är det människorna som tar över. Ibland står det en hund och skäller oavbrutet utanför affären, ibland är det en sur och/eller ledsen unge som håller konsert och så finns det folk som går omkring och skrattar högt. Det finns dessutom sådana typer som visslar och en morgon var det en man som kom sjungande längs gatan. Jag undrar var han kom ifrån eller vart han var på väg. Han lät så lycklig och sjöng riktigt bra.

Men inget slår den lördagsmorgon för några år sedan då jag vaknade av tre skottar med säckpipor som stod på torget och spelade. Då blev jag rörd till tårar...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons