Ett system som nått vägs ände
Om man nu kan tala om någon ramberättelse i samtidspjäsen ”Kärlek och pengar”, är den i så fall enklast tänkbara: den unga kvinnan Jess drabbas av en existentiell kris där hon i brist på någon hållbar mening med livet i det postmoderna västerländska konsumtionssamhället ägnar sig till den grad åt tröstshopping att det till slut får dramatiska konsekvenser för hennes och maken Davids liv.
Men den i Sverige tämligen okände engelske dramatikern Dennis Kellys stycke, med premiär på Malmö Stadsteaters Intiman i fredags, har större ambitioner än att blott teckna några isolerade människoöden. Det handlar snarare om ett pretentiöst försök att lika satiriskt som skrämmande skildra ett system som politiskt och moraliskt har nått vägs ände.
Teatertextens upplösta struktur och kullkastade kronologi svarar mot den granskade tidsandans förvirrande fragmentering, och den unga, främst i England verksamma, regissören Maria Åberg har på den dramat igenom fixerade scenbilden lyckats väl med att gestalta pjäsen i form av en serie dramatiserade tablåer och till synes isolerade kortare scener, dialoger och monologer.
Johanna Rane gör ett utmärkt porträtt av den i livet utslungade Jess, medan Bashkim Neziraj har svårare att övertyga som den ömsom förstående, ömsom aggressivt kontrollerande David. Men nu är det här inte i första hand någon psykologiserande teater i vanlig mening, utan en dramatisk kedja med översiktliga skisser av ett allmänt tillstånd i människan och samhället.
Detta understryks än mer i scenerna med de båda föräldrarna (Siw Erixon och Lars-Göran Ragnarsson) som i sin skruvade sorg över en dotters död hemfaller åt ett slags perverterad självömkan, eller i scenen om den absurda jobbintervjun där arbetsgivaren (Ellen Fosti) ansätter David med sadistiska härskartekniker.
Ensemblespelet fungerar trots vissa brister rätt bra, där man ofta i direktkontakt med publiken och medelst ett rätt flackt och förråat vardagsspråk ger eftertryck åt ett samhällsklimat som är i skriande behov av kollektiva berättelser och gemensamma värderingar. Martin Lagerholm