Annons
Nyheter

Ett steg närmare kulturgaranti

Garanterade teaterbesök, föreställningar med film eller musik, sagostunder och museiverkstäder. Kulturförvaltningen har nu presenterat det färdiga förslaget till "kulturgaranti" för kommunens skolungdomar.
Nyheter • Publicerad 15 december 2013

"Kulturgarantin är ett starkt argument för Trelleborg som attraktiv skolkommun", heter det i det förslag som i veckan antogs av Trelleborgs kulturnämnd. Innan det presenteras i kommunfullmäktige för beslut vill dock kulturnämnden ha bildningsnämnden med på noterna, och har därför skickat förslaget på remiss dit.

Garantin ska ge kommunens alla skol- och förskolebarn mellan två och 16 år ett varierat utbud av kulturupplevelser kostnadsfritt. Närmare 900 000 kronor per år beräknas det kosta, medräknat de flesta transporter.

Annons

För den summan beräknar man att under ett läsår kunna skicka 5 400 elever på totalt 78 scenkonstföreställningar. 2 700 elever kan få plats på guidade turer med tillhörande "verkstäder" på antingen Malmö konsthall eller lokala anläggningar som Trelleborgen, museet eller biblioteket. Många av punkterna genomförs redan, utan att för den skull kallas "kulturgaranti". Men med ett samlat grepp kan kulturverksamheten både utvecklas och förbättras, menar Trelleborgs kulturnämnd.

Kulturgarantin var ursprungligen tänkt att finnas med i budgeten för 2014, men den budgetförstärkning som Socialdemokraterna hade föreslagit för kulturnämnden vann inte gehör i fullmäktige. Därför lär en eventuell garanti inte hinna träda i kraft förrän tidigast vårterminen 2015.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons