Annons
Nyheter

Ett slitigt arbete väntar efter ”Idol”

Tid: Lördag 10 december klockan 12.21. Plats: Stockholms Centralstation. ”You don’t have to save me, I just need you to follow, cause we made it …” Amanda Fondells ”All this way” strömmar ur högtalarna i kaffebaren på Centralen. Livet för en ung talang har obönhörligt växlat in på ett helt nytt spår och in i den allmänna vardagslunkens medvetande för gott.
Nyheter • Publicerad 12 december 2011
Det var spännande in i det sista. Med bara 52 procent vann Amanda mot skolkompisen Robin Stjernberg.
Det var spännande in i det sista. Med bara 52 procent vann Amanda mot skolkompisen Robin Stjernberg.Foto: 
Systern Matilda gratulerar efter segern.
Systern Matilda gratulerar efter segern.Foto: 
När segern blev ett faktum kom tårarna.
När segern blev ett faktum kom tårarna.Foto: 
Bara början. Knappt har konfettin hunnit falla i golvet innan det hårda arbetet börjar för La Fondell. Nu väntar fem intensiva dagar i inspelningsbåset. och redan på fredag släpps hennes låtar ur programmet.
Bara början. Knappt har konfettin hunnit falla i golvet innan det hårda arbetet börjar för La Fondell. Nu väntar fem intensiva dagar i inspelningsbåset. och redan på fredag släpps hennes låtar ur programmet.Foto: Annica Jönsson

13 timmar och 31 minuter tidigare hade Amanda Fondell för första gången utsatts för en armada av närgångna fotoblixtar uppe på ”Idol”-scenen. Vinnarglädjen förtogs nästan i rädsla.

Hon hade försökt tänka på allt i förväg, utom det som faktiskt hände henne nu. Medan Robin Stjernberg drabbades av stundens allvar i det allra sista programmet av ”Idol” intalade Amanda Fondell sig själv att det bara var en vanlig veckofinal.

Annons

– Alltså, det här är overkligt, typ.

Men härligt?

– Och härligt så klart! Det här har jag absolut inte vågat tänka mig, aaaaaaaahhhh!

Vad upplever du just nu?

– Vad jag upplever ... Att det står en massa folk omkring mig med med kameror, säger Amanda Fondell.

Den pressansvariga har till slut dragit loss henne från fotograferna och in i det relativa skyddet uppe på den upplysta trappan som går ner till scenen. Och där bakom kulisserna väntar något lite verkligare: ”Idol”-kompisarna Molly Pettersson Hammar och Amanda Persson ropar uppmuntrande hennes namn och Amanda Fondell släpper all efterfrågad fokus och vinkar och tjoar tillbaka till sina vänner.

Nu är du årets ”Idol” ...

– Jaaa, helt sjukt ...

Sjukt jämnt. Med 52 procent vann Amanda Fondell från Linderöd mot skolkompisen Robin Stjernberg från Hässleholm.

Och när segern blev ett faktum kom tårarna, inför miljoner tittare. Av chock och insikt.

Annons

– Jag bölade, ja! Jag bröt ihop, säger hon och ett leende spricker till slut upp.

Tårarna flödade inte bara från årets ”Idol”-vinnare, utan även från pappa Roger när familjen sluter upp på scenen.

Är det svett eller tårar i ansiktet?

– Jag är skakig, bölig och svettig!

– Vad fin du är, säger Amanda Fondell.

Orden är de första som kommer ur henne när hon får syn på mamma Katarina.

Trots vetskapen om att hennes 17-åriga dotter nu står inför en professionell musikkarriär kunde mamma Katarina bara konstaterar vad hon har sagt tusen gånger om:

– Vi får ta det som det kommer.

Ni längtar efter att få hem henne snart?

– Jag längtar så efter att få hem henne. Fast nu dröjer det ju ett tag till. Minst tio dagar.

Annons

För arbetet som årets ”Idol” började direkt för Amanda Fondell.

Efter den obligatoriska limousinfärden från Globen med en av kvällstidningarna till ”Idol”-hotellet, och en mindre fest för familj och vänner, inleddes nästa arbetsdag i ottan på TV4 Nyhetsmorgon där hon i direktsändning chattade med tittarna.

Egensinninga tolkningar

3 000 inlägg senare väntar en avtackningslunch med TV4-produktionen. Därefter var det tänkt att Amanda Fondell skulle fortsätta direkt till skivstudion på Humlegårdsgatan för fem intensiva dagar i inspelningsbåset.

Drog i handbromsen

Redan på fredag släpps ”Idol”-vinnarens egensinniga tolkningar av låtar ur programmet, och så vinnarlåten ”All this way”. Med mycket kärlek ...

Men vid det här laget drar ”Idol”-vinnaren i handbromsen.

”Amanda behöver ta igen sig lite”, förklarar skivbolagets representant.

Inspelningsstarten flyttas fram.

Med två timmar.

Annons

Lockar med kontaktnät

”Du går in som en 747:a fullpackad med äkta punkrock. Det här var ”Idol”-historiens smartaste, koolaste, kaxigaste finalval någonsin. Respekt!”

Juryordförande och skivbolagets representant Pelle Lidell hyllar Amandas version av Blurs ”Song 2”. När hon sedan tar sig an tittarnas val och låter singer/songwriter-melankolin möta hårda housebeats i ”Made of”, så lockar han med ett kontaktnät av internationella houseproducenter.

Vi har återvänt till finalkvällen och ”Idol”-scenen. Medan Amanda och hennes familjemedlemmar omsvärmas av fotografer lurar juryordföranden och skivbolagets representant Pelle Lidell i periferin.

– Jag är så nöjd med svenska folket. Hon förtjänar verkligen det här. I min värld så har hon redan en karriär framför sig.

Hur ska du ta dig an henne, vad ser du för framtid för ”Idol”-vinnaren?

– Jag kommer aldrig att försöka pusha in henne   i ett musikaliskt hörn. Det behövs inte.

– Jag vet houseproducenter av rang som skulle vilja jobba med henne. Samtidigt kommer hon från det här quirky indiehållet – kommer du ihåg när hon gick och gjorde en jazzversion av Outkast hiphoplåt ”Hey Ya”? Fan hon är inte klok, tänkte jag då. Men hon regerade ju.

Med din erfarenhet, hur vanligt är det att en artist är så pass komplett i så unga år?

– Jag har jobbat med det här i hela mitt liv, i 30 år, och det är inte många jag träffat som har det hon har, det kan jag säga. Hon har musiken i sig. Och hon förstår entertainment. Men framför allt vet hon vad hon vill.

Annons

Om Amanda Fondell har blivit allt mer mållös över sin bedrift så flödar orden ur mannen som står med hennes guldkantade skivkontrakt i handen.

La Fondell är La Fondell

– Så här är det. Det spelar ingen roll vilken genre hon tar sig an. Hon är som som en hockeykille som ger sig in och spelar fotboll bättre än fotbollskillarna. Anna Ternheim är Anna Ternheim på sitt sätt, Amanda Fondell är Amanda Fondell på sitt sätt. Jag blir riktigt förbannad när man jämför henne med Tove Styrke eller Amanda Jenssen, det är att göra det så jäkla enkelt. La Fondell är La Fondell, slår Pelle Lidell fast.

Systern Matilda gratulerar efter segern.

INTERNAL INTERNAL
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons