Nyheter

Ett skratt i minuten

300 garv per kväll. Det är den sortens skrattfrekvens som ligger bakom Thomas Petersson-farsernas framgångar, tror han själv. I mars landar även den 13:e uppsättningen, "Vilken högoddsare!", för gästspel i Malmö.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2011
Komikern Thomas Petersson drar publik var han än befinner sig. Så även i Malmö. I vår med Birgitta Rydberg som motspelerska.
Komikern Thomas Petersson drar publik var han än befinner sig. Så även i Malmö. I vår med Birgitta Rydberg som motspelerska.Foto: Hussein El-Alawi

Sedan 1998 har det Halmstadsbaserade teaterkompani där bara komikern Thomas Petersson är fast medlem spottat ur sig en ny fars varje höst. Oftast baserad på en nyöversatt engelsk pjäs, och på vårkanten alltid "exporterad" till Malmö och Göteborg.

– När jag och Anders Albien bearbetade "Bäddat för sex" så hade jag bara gjort standup, berättar Thomas.

– Vår målsättning var att det skulle vara lika tätt med garv som i en standupshow. Annars skulle folk helt enkelt inte komma för att titta på mig.

Inte en minut fick förflyta utan skratt, efter den inledande kvartens plantering av story och karaktärer. Det var därför med viss bestörtning som Thomas läste i en recension att "asgarven uteblir."

– Då satte vi en kille med en "klickare" i publiken, och sa till honom att bara klicka när hela salongen knäcker sig, berättar Thomas Petersson.

Facit blev runt 300 asgarv, enligt Petersson, som fick sin revansch via handgriplig kvalitetskontroll.

Att hitta bra manus har dock blivit svårare. Slentrianen är tydlig hos författarna. Huvudrollen är ofta en hysterisk typ a' la Basil i "Fawlty Towers", handlingen kan vara ologisk utan att någon ifrågasätter och det göms älskarinnor i varje rum.

"Vilken högoddsare!" är en tämligen färsk romantisk komedi, där polarna Leif (Thomas Petersson) och Jesper (Robin Stegmar) försöker dölja en hemlighet för Jespers fru (Birgitta Rydberg) och svärmor (Ing-Marie Carlsson). Exakt vad ska inte avslöjas, men visst, det kan röra sig om otrohet.

– Du måste in i vissa problem, konstaterar Thomas Petersson. Det är därför det är älskarinnor i 75 procent av alla farser. Det finns inte så många tabun kvar som man kan använda. Och otrohet är roligt, eftersom det ställer så otroligt mycket på spel.

Birgitta Rydberg hittade Thomas Petersson på Fredriksdalsteatern.

– Birgitta är en sådan som man tycker om, efter att hon bara varit på scenen i två minuter. Det är inte alla som har det där, berömmer Thomas.

Att snabbt få "goodwill" av publiken är viktigt för engagemanget, menar Thomas Petersson.

– Leif, som jag spelar, är en riktig glad idiot, beskriver han. Men du måste gilla honom efter fem sekunder.

Stolt är han över att styckets tre kvinnoroller är vettiga karaktärer.

– I allt för många farser är kvinnorna bara bollplank som ska göra männen roliga. Det har man sett till förbannelse, tycker Thomas.

Birgitta Rydberg nickar:

– Speciellt när det gäller fars så får man ofta bara gömma sig i ett rum och komma ut vid fel tillfälle.

– Och helst i underkläder, inflikar Thomas.

– Ja, det har man fått göra några gånger, ler Birgitta Rydberg. Ändå tycker jag det kommer mer och mer jämställda roller, där tjejerna också kan ta för sig.

En roll behöver dock inte vara platt för att karaktären är en bimbo, tycker Thomas Petersson. Han spelar ju själv en.

– En tacksam roll, beskriver han. Det är så gott med en kille som tror att han hjälper till, men som egentligen bara gör det värre och värre hela tiden!

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.